www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pt cze 20, 2025 1:01 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 673 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 45  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn mar 30, 2015 7:57 pm 

Widzę Michaelu, że i ja nauczyłam się czegoś na starość. Zawsze można liczyć na Ulicę Prostą ;) (żart, żart oczywiście). Natomiast myślę sobie, że zgodnie z Pawłowym opisem cech doskonałej miłości z listu do Koryntian może nie powinniśmy rzucać się hurtem na nowego użytkownika pełni nieufności i złych skojarzeń. Miłość nie myśli nic złego.

A przecież nawet ty Smoku nie raz i nie dwa musiałeś się tłumaczyć ze swojego nicku, który też u niektórych budzi złe skojarzenia. Jedni nie znają Baltazara Gąbki, inni niuansów kolorystycznych, trzeci nie są na bieżąco ze slangiem…może dajmy Melanżowi się tutaj rozgościć i nie zniechęcajmy go na dzień dobry. Co wy na to?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn mar 30, 2015 8:45 pm 

szelka napisał(a):
…może dajmy Melanżowi się tutaj rozgościć i nie zniechęcajmy go na dzień dobry. Co wy na to?

Jak najbardziej!

Niektóre nicki bywają o wiele bardziej intrygujące, niż inne, jak widać i wzbudzają szczególne zaciekawienie. Na pewno jednak i ciekawość i analiza mają tu swoje granice. No i na pewno nie można oczekiwać od wszystkich wrażliwości i refleksji na tym samym poziomie. Ileż to lat dochodziłam do niektórych oczywistych rzeczy (choć do dzisiaj żałuję, że nikt dookoła nie zadał mi czasem kilku tematów do przemyślenia).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn mar 30, 2015 9:04 pm 

szelka napisał(a):
A przecież nawet ty Smoku nie raz i nie dwa musiałeś się tłumaczyć ze swojego nicku, który też u niektórych budzi złe skojarzenia.
Pamiętam, a jakże. I tłumaczyłem się. Ostatecznie większość dała się przekonać, że nie jestem satanistą, choć niektórzy podobno podejrzewają, że jestem reptilianinem. :lol:

Cytuj:
może dajmy Melanżowi się tutaj rozgościć i nie zniechęcajmy go na dzień dobry. Co wy na to?
Jestem za i nie chcę go absolutnie zniechęcać. Po prostu mnie również ten kolorystyczny wątek zaintrygował. Myślę również, że odrobina dystansu do samego siebie jeszcze nigdy nikomu nie zaszkodziła.

Melanżu Szary, nie gniewaj się za naszą ciekawość, bośmy Ci tu wszyscy przychylni i dobrze Ci życzymy. Rozgość się i czuj się jak u siebie w domu. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn mar 30, 2015 9:19 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
Rozgość się i czuj się jak u siebie w domu. :)

Taki mam plan :wink:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn mar 30, 2015 10:23 pm 

szelka napisał(a):
Natomiast myślę sobie, że zgodnie z Pawłowym opisem cech doskonałej miłości z listu do Koryntian może nie powinniśmy rzucać się hurtem na nowego użytkownika pełni nieufności i złych skojarzeń. Miłość nie myśli nic złego.

No jasne , każdy z nas potrzebuje uświęcenia. Czy to było rzucanie się ?
Nie było to moim celem, raczej chodziło o czystą ciekawość.

Pozatym chyba nikogo tu jeszcze o nic nie oskarżyłem, a i sam SzaryMelanż nie poczuł się jakoś napiętnowany,(tak przynajmniej przypuszczam czytając jego ostanie posty) ale to chyba musiał by się sam wypowiedzieć w tym temacie.

"Wtedy Szadrach, Meszach i Abed-Nego odpowiedzieli królowi Nebukadnesarowi: My nie mamy potrzeby odpowiadać ci na to. Jeżeli nasz Bóg, któremu służymy, może nas wyratować, wyratuje nas z rozpalonego pieca ognistego i z twojej ręki, o królu. A jeżeli nie, niech ci będzie wiadome, o królu, że twojego boga nie czcimy i złotemu posągowi, który wzniosłeś, pokłonu nie oddamy."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt cze 02, 2015 10:40 pm 

Cześć! W sumie jestem tu nowa, choć może nie tak nowa, bo od jakiegoś czasu wiernie czytam forum... Jestem Madlen, lat 26, od 11 lat Dziecko Boże. Poza tym mieszkam w Krakowie, bywam na Podhalu i lubię brzoskwinie, a cała reszta wyjdzie w miarę pisania i forumowych rozmów - jakoś nie lubię i nie umiem pisać o samej sobie i często jestem bardziej słuchaczem niż rozmówcą :-).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr cze 03, 2015 9:46 am 

Witaj Madlen :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr cze 03, 2015 5:35 pm 

Witaj droga Madlen!

Zazdroszczę Ci umiejętności słuchania, ja zdecydowanie za dużo gadam; i to co gorsza, o sobie. Ale nasz Pan mnie z tego powoli leczy. :)

"Pókim był dziecięciem, mówiłem jako dziecię, rozumiałem jako dziecię, rozmyślałem jako dziecię; lecz gdym się stał mężem, zaniechałem rzeczy dziecinnych." 1 Kor. 13:11

"I powiedział do wszystkich: Jeśli kto chce pójść za mną, niechaj się zaprze samego siebie i bierze krzyż swój na siebie codziennie, i naśladuje mnie." Łuk. 9:23

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr cze 03, 2015 8:07 pm 

Witaj Madlen:):)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr cze 03, 2015 8:32 pm 

Miło mi Was poznać - dziękuję za powitania :-). Powoli zaczynam się czuć jak w domu :-D.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr cze 03, 2015 10:39 pm 

Miło Cię poznać, droga Madlen :) Życzę Ci samych dobrych doświadczeń na UP.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz cze 04, 2015 2:13 pm 

Witaj Madlen bardzo miło witać nowych forumowiczów na Ulicy Prostej. Mam nadzieję, że wniesiesz tu wiele dobrego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So cze 27, 2015 1:16 pm 

Cześć. Na imię mam Adam, pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Bóg wyrwał mnie z podwórka,(o dźwięcznej nazwie pigalak) na którym spędzałem dnie i noce,nocując czasem w domu.
Wpadła mi w ręce Ewangelia, na jednym z noclegów po za domem.
Gdy zacząłem czytać regularnie , powoli doświadczałem oświecenia w kontekście mego postępowania,co zaowocowało pozostawieniem towarzystwa.Kupiłem rower i zawsze się gdzieś śpieszyłem wychodząc z klatki, hej z oddali do kolegów i w pedał (taki sposób opracowałem)
Czytałem na takich wycieczkach w plener Słowo, i poczułem że coś muszę zrobić z grzechem.Były to początek lat 90.Pojęcia nie miałem o niczym, tylko ten grzech?
Wpojony na religii na której rzadko bywałem schemat zaczął się uwypuklać.
Świątynia , spowiedź ,sakramenty, jestem czysty na jakiś czas, do następnej niedzieli. Schemat działał prawidłowo,grzeszę, spowiedź,i czysta kartka.Jakiś czas to trwało, choć czułem się czysty, opierając się na schemacie, ciągle wracałem i wracałem do konfesjonału.
Na drodze stanął mi pseudo. (Boleń) stary kolega i trzymał w ręku Biblię. Radości nie było końca z naszego spotkania i z podobnych zainteresowań czytaniem Biblii.
Tylko coś mi do dobrze znanego schematu nie pasowało, On umiał przełożyć to co czytał dla siebie samego, ja tylko czytałem i chciałem być dobry jak uczniowie Jezusa.Nie chciał iść ze mną się oczyścić w niedzielę, bardzo się starałem jemu pomóc , przecież schemat jest prawdziwy i nie ma innego ,bo nic o tym nie słyszałem z ambony.Często się spotykaliśmy i moim sukcesem w tych dyskusjach było uzyskanie jego aprobaty na uczestnictwo w "oazie" i modlitwy za niego do Marii. Pamiętam że ktoś podszedł do mnie, prosząc abym wyprowadził kolegę i więcej go nie przyprowadzał, bo to o czym on mówi to brak szacunku do Marii i herezja. A mówił na znany mi temat, znany bo ciągle musiałem się z nim zmierzać, a był to temat o grzechu, coś o Bożej sprawiedliwości, która jest w Jego Synu Jezusie.
Wyszedłem z nim kontynuując rozmowę. W domu prosił abym napisał na kartce wszystkie swoje grzechy, żadnego nie pomijając szczerze jak na spowiedzi. A gdy przyjdzie do mnie jutro to pokaże mi co Bóg ma na to do powiedzenia w Biblii.
Przyszedł jak powiedział i otworzył Słowo. Powiedział żebym mu dał te kartkę z grzechami, i ze nie będzie czytał, wziął ją i przekreślił wszystko co na niej napisałem a było tego dużo , mówiąc że one są wymazane.Wskazując na werset:

Kol. 2:13-14
13. I was, którzy umarliście w grzechach i w nieobrzezanym ciele waszym, wespół z nim ożywił, odpuściwszy nam wszystkie grzechy;
14. Wymazał obciążający nas list dłużny, który się zwracał przeciwko nam ze swoimi wymaganiami, i usunął go, przybiwszy go do krzyża;

(BW)

On tego dokonał,mówił, ON Jezus oddał swoje życie za ciebie i za mnie za grzechy moje i twoje i nawet całego świata.
Bardzo silne odczucia wtedy miały miejsce, doświadczenie rzeczywistości i mocy Bożego Słowa,radości, wynikającej z uświadomienia sobie faktu że po tej spowiedzi, i oddaniu wszystkich grzechów Bogu jestem czysty prawdziwie. Do takiego serca , zrozumiałem, mogę zaprosić Boga aby był już na zawsze moim Bogiem i Panem i że wcześniej było to nie możliwe. Umarłem Przez grzechy swoje. Jezus wszedł do mojego serca

Tak to narodziłem się na nowo, dałem się ochrzcić w imię Ojca i Syna I Ducha Świętego ,długo by pisać co dalej , wiele wersetów z Biblii bym dołączył do tekstu wyżej ale wiem że czytelnicy dobrze je znają ,że są one pokarmem każdego dnia, wersety o łasce, sprawiedliwości, uświęceniu. I tak czytam nadal.
Wiem że nie przypadkiem trafiłem na ''Ulicę prostą''
Piszę gdy w pobliżu jest zorganizowane wielkie spotkanie ludzi wierzących o nazwie "Festiwal Glory" a ja zdecydowałem się tutaj przedstawić, :) bo tęsknię do braci i sióstr i choć mam na to miejsce 15min drogi spacerem, wolę zostać w domu.
Czytam i wiem że tak się sprawy nie mają. I w tym nie jestem sam :-)
Droga jest prosta ,choć robi się wyraźnie ciasna, ta szeroka już dawno przestała mnie pociągać.
Pozdrawiam wszystkich czytelników kimkolwiek są
ps. w szczególności tych, co tak jak ja siedzą w domu, choć mogli by uczestniczyć w podobnych zgromadzeniach ale tego nie czynią,proszę o kontakt na priv.
Adam.
Bóg z Wami.

Ostatnio edytowano Śr lip 01, 2015 9:16 am przez ZoeLov, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So cze 27, 2015 4:07 pm 

Bracie Adamie, jestem pod wrażeniem tego świadectwa i przede wszystkim tego, jak Bóg za Tobą szedł i jak Cię "wygarnął" z błota. Nie martw się, że jesteś sam - jest dużo więcej takich osób ze zdrowym instynktem; tych, co omijają łatwe i masowe recepty na kościół .... Oby Pan przydał Ci kogoś do społeczności. Tak bardzo ważne jest być jakimś zdrowym i rodzinnym stadku .... żeby wzrastać wśród ciała.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So cze 27, 2015 4:32 pm 

Witaj Adamie. W necie znalazłam informację, że tzw. pigalak w Warszawie, to miejsce powszechne z prostytucji i agencji towarzyskich. Z takiego "błotka" wydobył Ciebie Bóg? :wink: Chwała Panu!
Wydaje mi się, że na forum raczej nie ma przypadkowych uczestników. Admin przecedził kandydatów przez sito pytań. :lol: Zatem dobrze trafiłeś- sami wybrańcy prostej drogi. :wink:
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 673 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 45  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1