www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest So cze 21, 2025 10:13 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 524 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 35  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt lip 10, 2015 8:32 am 

Ewa95 napisał(a):
Można zapisać UP na dysku. Najważniejsze, że mamy Pismo Święte. A internetu jeszcze niedawno nie było i ludzie sobie radzili. Najważniejsze to trwać z pełną nadzieją i zaufaniem w Panu. :wink:

Jasne, tylko że wyłącznie na ulicy prostej mam kontakt (jakikolwiek) z wierzącymi biblijnie ludźmi...Spoza własnej rodziny. Słucham kazań, czytam nowości i forum, czasem używam opcji prive. Daje mi to namiastkę większej społeczności, której nie mam i zapewne mieć nie będę w realu- z przyczyn niezależnych ode mnie. Dlatego smutno mi, kiedy myślę, że "prostej" może nie być... :(

Jest mi też smutno, że w Polsce nie ma zdrowych zborów, normalnych wierzących, a miłość bratnia między ludźmi to towar deficytowy. Na palcach jednej ręki mogę policzyć wierzących, u których było widać autentyczną troskę o innych i gotowość poświęcania się dla kogoś i umiejętność wybaczania. I właśnie tu, na prostej takich znalazłam (zapewne to dlatego ulica prosta ma tylu przeciwników- diabeł nienawidzi prawdziwej miłości wypływającej z nieobłudnych serc). W wielu zborach za to znalazłam: ładne kazania, poprawne kazania, wiele rozrywki (grille, spotkania towarzyskie, występy różnego rodzaju), nadmierną surowość i brak miłosierdzia (szczególnie zbory tzw. uświęceniowe), obojętność wobec innych, zwykłą obłudę, dorabianie biblijnych etykietek do niebiblijnych praktyk, pozbywanie się "niewygodnych" członków zboru, brak troski, lekkomyślność (wpuszczanie za kazalnicę każdego, słuchanie każdej bzdury, "niekrytykowanie" tych bzdur uchodziło za cnotę w zależności od tego, kto te bzdury produkował- "uznany brat", "znany kaznodzieja", "szanowany prorok" itp. i inne tego typu rzeczy.

To forum jest j e d y n y m znanym mi forum chrześcijańskim o tak wysokim standardzie jakości, rzetelnej i uczciwej, pozbawionej stronniczości moderacji, jeśli chodzi o polskie strony (niestety, nie znam innego języka na tyle, żeby to sprawdzić na obcojęzycznych stronach). Dlatego byłoby mi bardzo smutno bez wsparcia "ulicy", mam tylko nadzieję, że jeśli do tego dojdzie, to czas prześladować będzie krótki...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt lip 10, 2015 12:54 pm 

Owieczko rozumiem Cię. Dlatego powinniśmy korzystać z forum póki się da. Można wymienić się z innymi pocztą email, tel. Oczywiście kto chce. Ja trafiłam na forum szukając odpowiedzi na utracalność zbawienia. Smok Wawelski naprostował mnie swoimi mądrymi wykładami na podstawie Pisma, w innych rzeczach też dzięki forum się naprostowałam. Dlatego nie dziwie się, że forum ma wrogów, bo duża ilość ludzi nie chce zdrowej nauki. Nawet jak będziemy bez społeczności braci i sióstr w wierze, to i tak najważnejszy jest Trójjedyny Bóg. Bóg dał nam pocieszyciela, Ducha Świętego. Wiem, że Bóg jest ze mną wszędzie, mogę mówić do Niego o każdej porze a On mnie słyszy. :wink:

On zaś odpowiedział: Błogosławieni są raczej ci, którzy słuchają słowa Bożego i strzegą go. - Ewangelia Łukasza 11:28

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt lip 10, 2015 2:32 pm 

Z ostatniej chwili. Polski senat przyjął nową ustawe o in vitro. Jak prezydent podpiszę tą ustawę, to będzie powszechne w Polsce in vitro.

On zaś odpowiedział: Błogosławieni są raczej ci, którzy słuchają słowa Bożego i strzegą go. - Ewangelia Łukasza 11:28

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So lip 11, 2015 5:43 pm 

Owieczko , mimo że nie umiem znaleźć miejsca dla siebie w żadnym okolicznym zborze, nie posunę się do twierdzenia że nie ma (także w mojej okolicy) zdrowych zborów ... Jakbym tak uważał, to by mogło znaczyć że tylko ja jestem na właściwej drodze, co z pewnością nie było by prawdą. Na koniec trochę humorystycznie - szukam dobrego i zdrowego zboru, ale nie mam pewności czy ja tam będę pasował ... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So lip 11, 2015 9:37 pm 

Przeglądając facebooka, natrafiłem na stronę hinduistycznego doktora który twierdzi ,że joga "chrześcijańska" jest po prostu jogą. Zobaczcie:

Załączniki:
joga.jpg
joga.jpg [ 112.7 KiB | Przeglądane 11270 razy ]
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: N lip 12, 2015 12:38 pm 

Cytuj:
Owieczko , mimo że nie umiem znaleźć miejsca dla siebie w żadnym okolicznym zborze, nie posunę się do twierdzenia że nie ma (także w mojej okolicy) zdrowych zborów ... Jakbym tak uważał, to by mogło znaczyć że tylko ja jestem na właściwej drodze, co z pewnością nie było by prawdą. Na koniec trochę humorystycznie - szukam dobrego i zdrowego zboru, ale nie mam pewności czy ja tam będę pasował ..

OK. Przyjrzyjmy się tym zborom z m o j e j okolicy:
Zbór przyjmujący naukę Ricka Warrena- w zasadzie nie głosi się tam już w ogóle nauki o nowym narodzeniu w Chrystusie. Dużo gadania o samorozwoju,samorealizacji biznesie "chrześcijańskim", sporo rozrywki. Nikt nikogo nie napomina. Chrzci się w ilościach hurtowych kogo się da, więc w tych zborach jest mnóstwo "farbowanych wierzących". Obniża to oczywiście standardy moralne (palenie papierosów, drink w alkoholowym barze, ponowne małżeństwa "wierzących" na porządku dziennym i wiele innych). Nie krytykuj! Nie osądzaj!

Zbór uswięceniowy- kobiety w obowiązkowych spódnicach do ziemi,oczywiście bez makijażu i farbowania włosów, ozdób (to jest grzech), masz tylko cierpieć, lojalność wobec braci starszych i bezwzględne posłuszeństwo (nawet jak bzdury gadają, nieważne) oraz "uznanych proroków" wykładnią twojej bogobojności, kobieta ma urodzić jak najwięcej dzieci (inaczej to grzech- ile Bóg ci da, tyle masz rodzić, zakazana wszelka antykoncepcja), sport to grzech i wiele innych. Straszenie piekłem i nieustanne biczowanie się na porządku dziennym.

Zbór Wolnych (są różne, piszę o tym w okolicy)- won, nie chcemy was, macie diabła, bo modlicie się językami

Zbór chrześcijan od "Kościoła w jednym mieście"- zwykła herezja, dziwaczne praktyki religijne (chóralne, wielokrotne głośne recytowanie fragmentów propagandowych pieśni np. i konieczne powtarzanie "Tak Panie Jezu"- bo kto wzywa imienia Pana Jezusa, ten jest zbawiony, więc trzeba to powtarzać jak mantrę, dziwaczna eschatologia i wiele innych. Jak dla mnie- zwykła herezja, oparcie jedności Kościoła na formowaniu jednego zboru w jednym mieście (czyli wszystkie inne zbory nie są już Kościołem wg nich). Ruch ten ma już wiele twarzy i poszczególne odłamy rożnią się między sobą.

Zbór niezarejestrowany, malutki, oderwany od systemowego- przyjęcie nauki o zbawieniu rozumianego jako proces (złożony z etapów), zachwianie pewnością zbawienia u członków tego zboru, nacisk na uświęcenie szczególnie widoczny w dbaniu o zewnętrze (wygląd, nakrycia głowy), uczynkowość (w sumie- zbawienie z uczynków).

Koniec przeglądu. Jeśli to są zdrowe zbory, a ja do nich "nie pasuję", to już niczego nie rozumiem...Okolica to jakieś 80 km od mojej miejscowości- tyle jestem jeszcze w stanie dojechać. Być może jest jakiś dobry zbór powiedzmy 100 km od nas, 150, lub 200 -ale nie jestem w stanie tam dojeżdżać. Zależy, co rozumiesz przez "okolicę". Ja odwiedziłam wszystkie okoliczne zbory (tam, gdzie od biedy mogłabym jeszcze dojechać) i nigdzie nie znalazłam normalnego zboru, gdzie nie byłoby herezji albo jakichś odlotów. Nie znalazłam też miłości bratniej ani wzajemnej troski.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: N lip 12, 2015 10:48 pm 

Witam.
Gzie chodzić co robić?? Czytam powyższy post i.....
Mam podobny dylemat, w mojej okolicy jest kilka zborów a kawałek dalej też są i powstają nowe. Wiem że łatwo jest przyjść do zboru, ale odejść to już całkiem inna historia i po takim doświadczeniu można poczuć się jak "zwiedziony" w oczach pozostawionych członków zboru
Bo nie łatwo uświadomić celnie powód, mimo starań tym bardziej znikają chętni na takie szczere rozmowy.
To forum dla jednych jest odpychające po wstawionych dwóch postach lub trzech, znikają :roll: inni znajdują budujące treści w licznych postach, otrzymują odpowiedzi i znajdują wyjście ze swojej sytuacji, są tacy co się dość ostro spierają i tacy co łagodnie w oparciu o Słowo Boże łagodzą napięcie wynikające z dyskusji. Są tacy z którymi jak czytam post bardzo i to bardzo bym się spotkał i nie wiem czy pod nickiem jest brat czy siostra, mąż czy żona,
czytam i już Go,Ją, lubię, motyla noga :lol: a nigdy na oczy nie widziałem,
takie buty.
Są też często czytający, nawet w nocy o 2:05 świadczy o zainteresowaniu.
Owieczka napisał(a):
Koniec przeglądu. Jeśli to są zdrowe zbory, a ja do nich "nie pasuję", to już niczego nie rozumiem...

Takich jak Ty "Owieczka" tutaj na forum jest wielu, również i ja.
I właśnie tutaj możemy aby w odpowiednich tematach się podzielić .
Czytałem o możliwym utraceniu tego forum i zachęcenia do wymiany adresów na pocztę numerów tel. jak ktoś lubi tam się komunikować.
Nie było zachęty do wymiany adresów Skype , wtedy to możemy zamiast klikać i pocić się żeby wyszło jak najlepiej i bez błędów ortograficznych, normalnie sobie porozmawiać, możliwości takiej komunikacji bardzo zbliżają i zachęcają nawet do spotkań w kilka osób, taka społeczność werbalna bez kamery sama fonia. Warto od siebie coś napisać jak w sercu zachęca i dołączyć się do dyskusji tu czy tam ,jest priv, ale sam lubię mieć tą formę komunikacji werbalnej w sieci.
W wolności, co kto lubi 8) Babilon :arrow: to szeroka brama w światłach :idea: z pomponami ,flagami wielkimi ludźmi, nieprzyjmującymi od nikogo napomnień, nauczycielami

Przyp. 15:31
Ucho, które słucha zbawiennego napomnienia, chętnie przebywa w gronie mędrców.
(BW)
Przyp. 15:32
Kto nie zważa na karność, gardzi własnym życiem, lecz kto słucha napomnienia, nabywa rozumu.
(BW)
Forum jest kopalnią napomnień dla wszystkich na tak wiele tematów,i posiada w moim mniemaniu mądrych braci i siostry,
aby nie przestało działać aż do tej chwili...
Hebr. 10:37
Bo jeszcze tylko mała chwila, A przyjdzie Ten, który ma przyjść, i nie będzie zwlekał;
(BW)
Pozdrawiam
Niech Pan Jezus błogosławi .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn lip 13, 2015 8:57 am 

chodzę tam gdzie chodzę,ale dziwię się że szukamy zdrowych zborów a nie pościmy i nie modlimy się o naprawę tych w których jesteśmy.Albo za mało.I tak powstaje zbór za zborem a żaden nie jest wartościowy.A poza tym widzę,że czasem chodzi o to aby rządzić i swoje poglądy szerzyć a nie należeć do zboru,do kościoła.I w nim trwać.Są oczywiście trudne przypadki,ale są takie które jeszcze można naprawić.Taką mam nadzieję....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn lip 13, 2015 9:34 am 

Ang napisał(a):
chodzę tam gdzie chodzę,ale dziwię się że szukamy zdrowych zborów a nie pościmy i nie modlimy się o naprawę tych w których jesteśmy.Albo za mało.I tak powstaje zbór za zborem a żaden nie jest wartościowy.A poza tym widzę,że czasem chodzi o to aby rządzić i swoje poglądy szerzyć a nie należeć do zboru,do kościoła.I w nim trwać.Są oczywiście trudne przypadki,ale są takie które jeszcze można naprawić.Taką mam nadzieję....

Oj, jeśli przełożeni idą w złym kierunku a zborownicy są lekkomyślni i niczego nie badają (dla wygody, świętego spokoju, niewiedzy), to można zagłodzić się na smierć, zamodlić się po dziury w kolanach, a i tak nic nie wywalczymy. Oczywiście nie mówię, żeby się nie modlić i nie pościć, dobrze jest też rozmawiać, szukać porozumienia i jedności- ale czasem to naprawdę nie skutkuje. Serc ludzkich nie zmienisz, każdy ma wolną wolę.
Zresztą- aby coś naprawić potrzebna jest dobra wola z dwóch stron.

Absolutnie nie chodzi o "rządzenie i szerzenie swoich poglądów", ja nawet nie miałam na myśli czegoś takiego. Ale co zrobić, jak pastor/starszy/lider (zwał jak zwał) zaczyna głosić nauki SPRZECZNE ze Słowem Bożym, jednakże uparcie się tej nauki trzyma i nie reaguje na żadne argumenty, rozmowy? Kisić się w takim zborze słuchają tych nauk i cierpiąc w duchu (no bo przecież nie będziesz z ludźmi o tym rozmawiać, bo będziesz jak ten, który szemrze na boku i buntuje ludzi przeciw przełożonym)? Patrzeć, jak w błąd wprowadza innych i jak wszystko stacza się w przepaść?
Ile w takiej sytuacji można się modlić i pościć? Zresztą, często sami przełożeni dążą do usunięcia niewygodnego członka zboru i prędzej czy później sami doprowadzają do wywalenie takiego kogoś ze zboru.
Po wielu różnych doświadczeniach wiem, że o wiele zdrowiej jest wyjść z chorej społeczności po uczciwej rozmowie z przełożonymi tego zboru i przedstawieniu szczerze swojego stanowiska. Wtedy można też swobodnie rozmawiać z tymi członkami zboru, którzy chcą, samemu nie narażając się na oskarżenia o bunt i szemranie przeciw starszym. Rzadko jednak członkowie zboru decydują się na takie rozmowy, gdyż najczęściej lojalność wobec przełożonego i wynikający z tego tzw. święty spokój są silniejsze nić chęć dążenia do prawdy. Jednakże każdy ma wolną wolę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn lip 13, 2015 12:16 pm 

Ang napisał(a):
chodzę tam gdzie chodzę,ale dziwię się że szukamy zdrowych zborów a nie pościmy i nie modlimy się o naprawę tych w których jesteśmy

Ang , posty i modlitwy są nie podważalnie dobre i słuszna to rada,
postępując według Twojej rady,jak bym czytał ją jakiś czas temu,
to nadal bym przebywał w charyzmatycznym miejscu i pościł,
tylko pojedynczo o nawrócenie pastora. Łatwiej jest słuchać człowieka i mieć poparcie z współwyznawcami, zawsze pochwalą jak zrobisz to co uważają za dobre,
wesprą jak wejdziesz na trudne drogi organizacji "konfy" bo przyjedzie "on" i cuda będą że szok, zawsze są jak "on" się pojawia.Mocarz mocarny, taki :idea: , że wszyscy wrogowie ślepną, od samego blasku jego mocy.
Myślisz że powinienem trzymać się miejsca takiego i wejść w praktyki polecone przez Ciebie??
Musiał bym pozostać i brać w tym wszystkim udział.
Podziękowałem lata temu i bardzo Bogu jestem za to wdzięczny.
Rozumiem Twoją troskę.
Trzymaj się zboru w którym jesteś i trwaj w wierze.
Efez. 4:15
Lecz abyśmy, będąc szczerymi w miłości, wzrastali pod każdym względem w niego, który jest Głową, w Chrystusa,
(BW)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn lip 13, 2015 3:11 pm 

Z innej beczki...modlę się, by Pan Bóg nie spuścił czegoś w gniewie na nasz kraj, bo to co ci państwo prezentują, może zgubić nasz kraj zupełnie...

https://www.facebook.com/sokzburaka/vid ... =2&theater

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn lip 13, 2015 3:34 pm 

Maja co pokazać na zewnątrz , trzeba tylko poczekać.

Załączniki:
Marchewka.jpg
Marchewka.jpg [ 16.15 KiB | Przeglądane 11063 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn lip 13, 2015 4:01 pm 

Owieczka napisał(a):
Cytuj:
Koniec przeglądu. Jeśli to są zdrowe zbory, a ja do nich "nie pasuję", to już niczego nie rozumiem...Okolica to jakieś 80 km od mojej miejscowości- tyle jestem jeszcze w stanie dojechać. Być może jest jakiś dobry zbór powiedzmy 100 km od nas, 150, lub 200 -ale nie jestem w stanie tam dojeżdżać. Zależy, co rozumiesz przez "okolicę". Ja odwiedziłam wszystkie okoliczne zbory (tam, gdzie od biedy mogłabym jeszcze dojechać) i nigdzie nie znalazłam normalnego zboru, gdzie nie byłoby herezji albo jakichś odlotów. Nie znalazłam też miłości bratniej ani wzajemnej troski.

Owieczko, wiele przez ostatnie lata myślałem nad tym tematem. Jestem teraz na etapie "łażenia" po pustyni gdzie (jak powiedział klasyk ;) ) "musi" mi wystarczyć sam Pan Bóg. Brakuje mi pewnych chwil odprężającej beztroski z braćmi, jest wiele ciężkich momentów, ale tak naprawdę teraz jestem zależny tylko od Pana Jezusa i Jego Słowa i wiesz co , przez ten czas pozbyłem się jakichkolwiek oczekiwań co do zborów, ich empatii, wzajemnej miłości i troski, mógłbym zapewne doświadczać troski i miłości, ale musiałbym przemilczać grzechy starszych oraz pomieszane nauczania, ale wtedy nie miałbym spokoju na modlitwie.
Ostatnio zrozumiałem że gdyby nie łaska Pańska i te zbory , nie byłbym dziś osobą nowonarodzoną, ponieważ przez większą część mojego życia wzrastałem właśnie w takich zborach i myślę że dla wielu nowych ludzi są one w ogóle umożliwieniem "startu" w chodzeniu za Panem. Natomiast to ich (tych osób) odpowiedzialność za swoje zbawienie i studiowanie Słowa Bożego oraz tego aby iść za Panem Bogiem, a nie człowiekiem czy liderem...
Żeby było jasne ; nie popieram tych dziwnych zmian (zwiedzeń) w zborach , ani nie chcę ich też tolerować, jeżeli mam się spotykać z chrześcijanami i uważać co mówię, bo nie można im ufać, gdyż dla swojej korzyści czy sensacji mogą pewne rzeczy o mnie ujawniać, to uważam to za chorą sytuację i marnowanie czasu...

Owieczko, czy myślisz że nie wystarczy ci sam Twój Pasterz i Cię nie przeprowadzi na zielone niwy ??? Przecież to On jest Bogiem i nie wierzę w to żeby Cię zostawił.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt lip 14, 2015 3:36 pm 

Muzułmanin dzwoni do telewizji czyli miłosierdzie według islamu
https://www.youtube.com/watch?v=I6SX9H4luRY
Prowadzący był muzułmaninem i " to jest prawdziwy islam".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt lip 31, 2015 8:37 am 

http://gosc.pl/doc/2611031.Ewangelicy-przepraszaja-za-niszczenie-obrazow

Bez komentarza.

Przyp.9:10

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 524 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 35  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1