www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pt cze 20, 2025 8:43 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 673 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 45  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz sie 06, 2015 7:34 am 

Dodałabym jeszcze trzeci powód...Człowiek nie może się zdecydować, bo zna koszt. Waha się, bo boi się zmiany życia. Liczy te koszty i to wstrzymuje go przed decyzją...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn paź 05, 2015 6:37 pm 

Witam Bliźnich :)
W tym roku skończyłem 18 lat. Wasze forum przeglądałem już kiedyś (~2 lata temu) za poleceniem osoby z rodziny. Nie jestem człowiekiem nowonarodzonym, więc niestety, ale świadectwa nie dostaniecie :cry: Z rejestracją czekałem dosyć długo, a zebranie się, żeby się przywitać zajęło mi prawie 3 tygodnie :O No cóż, pewnie później będzie mi łatwiej pisać? :P W każdym bądź razie mam nadzieję, że udzielicie mi kilku odpowiedzi, a może nawet uda mi się kiedyś z wami dyskutować, choć z tego co widzę najciekawsze wątki już mnie ominęły :( Tak z góry pytając, bo nie chciałbym w tym temacie robić zbyt wielkiego śmietnika, ewentualne pytania mam zadać w nowym temacie czy "odkopywać stare"?
Przechodząc dalej - wbrew nicku jestem mężczyzną (co pewnie widać po formie czasownika :mrgreen:), a nick wziąłem, bo mi się bardzo podobał, z znanej Wam książki pt. "Chata", której nie polecam. "Przedstawiając" się krótko, choć i tak się rozpisałem... Jestem bodaj niepoprawnym marzycielem i idealistą, uwielbiam czytać książki i wcinać dobre jedzonko :wink: Ponadto w tym roku niby matura, to wiedza, którą "wyssę" z Waszego forum może okazać się bardzo przydatna. W każdym bądź razie mam nadzieję, że się jakoś "zaprezentowałem" i nie zanudziłem przy okazji forumowiczów, widocznie mam zacięcie do opisów, a Rej pisał: "język giętki Powiedział wszystko, co pomyśli głowa" ;/ W każdym bądź razie dziękuję za przeczytanie i pozdrawiam Wszystkich :)

Ps.1
Zadaję pytanie, na którym też m.in bardzo mi zależy. Czy mogę skopiować sobie artykuły z Waszej strony do użytku własnego, czasami tylko do pokazania komuś rodziny/bliskiemu w dyskusji, przy jednoczesnym wskazaniu, że nie ja jestem ich autorem należą one do Ulicy Prostej? Pytanie zadaję m.in obawą, że kiedyś Waszej strony zabraknie, a artykuły uważam za bardzo dobre.

@edit
Doczytałem i okazało się, że mylnie ten cytat przypisywałem M.Rejowi. Kajam się :oops:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt paź 06, 2015 12:12 am 

Witaj, Stworzenie Boże :)

Mam nadzieję, że nie będziesz żałował długiego czekania na rejestrację. Ach, ta dzisiejsza młodzież... wszystko chcą mieć od razu i wygodnie... :roll: :wink:

Sarayu napisał(a):
Tak z góry pytając, bo nie chciałbym w tym temacie robić zbyt wielkiego śmietnika, ewentualne pytania mam zadać w nowym temacie czy "odkopywać stare"?
Odkopuj stare, żeby potem nie biegać po różnych wątkach, szukając tego samego tematu. Staramy się ograniczać bałagan.

Sarayu napisał(a):
W każdym bądź razie mam nadzieję, że udzielicie mi kilku odpowiedzi, a może nawet uda mi się kiedyś z wami dyskutować, choć z tego co widzę najciekawsze wątki już mnie ominęły
Poczytaj sobie te wątki, to może znajdziesz odpowiedzi, które Cię nie "ominęły".

Sarayu napisał(a):
a Rej pisał: "język giętki Powiedział wszystko, co pomyśli głowa" (...) Doczytałem i okazało się, że mylnie ten cytat przypisywałem M. Rejowi. Kajam się :oops:
Hm, jeśli chodzi o maturę, to może nasza strona też Ci się jakoś przyda. Cytat podany przez Ciebie jest ze Słowackiego ("Beniowski"). Ale nie zniechęcaj się. Chodzi o to, żebyś jednak zdał tę maturę. :D

http://lubimyczytac.pl/cytat/15669

Sarayu napisał(a):
Czy mogę skopiować sobie artykuły z Waszej strony do użytku własnego, czasami tylko do pokazania komuś rodziny/bliskiemu w dyskusji, przy jednoczesnym wskazaniu, że nie ja jestem ich autorem należą one do Ulicy Prostej? Pytanie zadaję m.in obawą, że kiedyś Waszej strony zabraknie, a artykuły uważam za bardzo dobre.
Oczywiście, że możesz.

P.S.
Mam nadzieję, że artykuły i forum skłonią Cię do głębszej refleksji nad własnym życiem w kontekście wieczności, choć młodzi ludzie na ogół nie zawracają sobie tym głowy. Ale skoro już tu trafiłeś, to będziemy się troszczyć nie tylko o Twoją maturę, ale przede wszystkim o dobro Twojej duszy. Nie miej mi tego za złe, bo wiedziałeś, gdzie się rejestrujesz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt paź 06, 2015 8:53 pm 

A ja się zastanawiałem jak mi odpowiedzą na "bliźnich" i dostałem "Stworzeniem Bożym" :lol:

Smok Wawelski napisał(a):
Mam nadzieję, że nie będziesz żałował długiego czekania na rejestrację. Ach, ta dzisiejsza młodzież... wszystko chcą mieć od razu i wygodnie...

Nie, nie, nie... Nie zrozumieliśmy się :) Chodziło mi o to, że długo czekałem z rejestracją (bo jak pisałem forum czytałem już kiedyś i czytam też ostatnimi czasy), a potem jeszcze prawie 3 tygodnie by napisać ten swój pierwszy post. W żadnym bądź razie nie narzekam na długi proces rekrutacyjny :D

Poczytaj sobie te wątki, to może znajdziesz odpowiedzi, które Cię nie "ominęły".

Tu mi chodziło o ciekawe dyskusje np. na temat Prawa Mojżeszowego z Twoim/Pańskim (yy, jak powinienem się zwracać?) i Szukającego Sceptyka udziałem, których raczej nie mam zamiaru "przywracać do życia". Poza tym były ciekawe odpowiedzi, które mnie intrygowały i z którymi chętnie bym polemizował, ale nie będę przytaczał postów np. sprzed 5-8 lat, zwłaszcza że, z tego co widzę, niektórzy dyskutanci odeszli z tego forum, jak np. SzS, SM czy Elendil. Tak ogółem to widzę, że jest tutaj spore grono, z którymi mam nadzieję będę kiedyś w stanie dyskutować na równym poziomie :)
Hm, jeśli chodzi o maturę, to może nasza strona też Ci się jakoś przyda. Cytat podany przez Ciebie jest ze Słowackiego ("Beniowski"). Ale nie zniechęcaj się. Chodzi o to, żebyś jednak zdał tę maturę.

Podstawową chyba zdam bez problemu, a rozszerzoną zdaję dla -jak to się mówi u nas- beki/sprawdzenia jak mi pójdzie. W każdym bądź razie widzę, że popełniłem intelektualną gafę już na starcie, prawdziwy falstart :lol:
Mam nadzieję, że artykuły i forum skłonią Cię do głębszej refleksji nad własnym życiem w kontekście wieczności, choć młodzi ludzie na ogół nie zawracają sobie tym głowy. Ale skoro już tu trafiłeś, to będziemy się troszczyć nie tylko o Twoją maturę, ale przede wszystkim o dobro Twojej duszy. Nie miej mi tego za złe, bo wiedziałeś, gdzie się rejestrujesz.

Faktycznie, wiedziałem gdzie się rejestruję. Chyba :lol: A tak na poważnie to matura była tylko dygresją, a przyszedłem podyskutować i otrzymać odpowiedzi/pytania-zmuszające-do-myślenia oczywiście z tematyki Biblijnej, Boga i życia chrześcijańskiego. A wybrałem Was, bo jak już pisałem, jestem pod wrażeniem Waszego forum i znajomości Biblii. Poza tym atmosfera chyba też jest tutaj niezgorsza :P Przy okazji bardzo dziękuję za zgodę na skopiowanie artykułów. Życzę Wam też Bożego błogosławieństwa o ile takie życzenia od osoby świeckiej cokolwiek znaczą.

Ps. Jeżeli ktoś widzi błędy językowe lub niedociągnięcia stylistyczne poza "słowotokiem", z którym widocznie mam problem, to proszę o wskazanie ich na pw. Każda merytoryczna uwaga będzie cenna, bo w przyszłości chciałbym zostać pisarzem, a do tego odpowiedni warsztat językowy jest - z tego co wiem- niezbędny :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt paź 06, 2015 10:18 pm 

Sarayu napisał(a):
yy, jak powinienem się zwracać?
Na forach przyjęte jest "Ty", więc tak może być. Nie będziemy onieśmielać młodzieńca. :wink:

Sarayu napisał(a):
Faktycznie, wiedziałem gdzie się rejestruję. Chyba :lol: A tak na poważnie to matura była tylko dygresją, a przyszedłem podyskutować i otrzymać odpowiedzi/pytania-zmuszające-do-myślenia oczywiście z tematyki Biblijnej, Boga i życia chrześcijańskiego. A wybrałem Was, bo jak już pisałem, jestem pod wrażeniem Waszego forum i znajomości Biblii. Poza tym atmosfera chyba też jest tutaj niezgorsza :P Przy okazji bardzo dziękuję za zgodę na skopiowanie artykułów. Życzę Wam też Bożego błogosławieństwa o ile takie życzenia od osoby świeckiej cokolwiek znaczą.
To, że dobrze nam życzysz, jest bardzo miłe i pozytywne. Życzenia akurat nam Bożego błogosławieństwa są moim zdaniem na miejscu. Po prostu nie znasz jeszcze Boga, którego błogosławieństwa nam życzysz. Ale mam nadzieję, że to się zmieni.

Sarayu napisał(a):
Jeżeli ktoś widzi błędy językowe lub niedociągnięcia stylistyczne poza "słowotokiem", z którym widocznie mam problem, to proszę o wskazanie ich na pw. Każda merytoryczna uwaga będzie cenna, bo w przyszłości chciałbym zostać pisarzem, a do tego odpowiedni warsztat językowy jest - z tego co wiem - niezbędny :)
Staramy się trzymać jakiś poziom, więc to masz jak w banku. Ogólnie rozgość się, śmiało pytaj i dyskutuj - byle zgodnie z tutejszym regulaminem. Gdyby w starych wątkach było coś, co nie zostało poruszone, to po prostu możesz do nich wrócić.

Uwaga merytoryczna: "Osoba świecka" w naszym języku dotyczy kogoś, kto nie jest duchownym. Czyli należy do tzw. "laikatu", jak to zgrabnie ujmują katolicy. Większość z nas to osoby świeckie. Ty póki co różnisz się od większości z nas tym, że jesteś nieodrodzony, niezbawiony i w tym sensie należysz do świata zdefiniowanego w I Liście Jana 2:15-16.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr paź 07, 2015 6:03 am 

Cytuj:
Ty póki co różnisz się od większości z nas tym, że jesteś nieodrodzony, niezbawiony i w tym sensie należysz do świata zdefiniowanego w I Liście Jana 2:15-16.

Dosadne określenie, kto jest kim na forum, godne SW. Albo jesteś odrodzonym i zbawionym chrześcijaninem, albo należysz do przemijającego świata, skazanego na zagładę. Innych opcji nie ma.

Witaj na forum Sarayu i wzrastaj w poznaniu Pana.
To bardzo budujące, że młodą osobę interesuje tematyka biblijna i dyskusje teologiczne. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr paź 07, 2015 6:17 am 

Cytuj:
Albo jesteś odrodzonym i zbawionym chrześcijaninem, albo należysz do przemijającego świata, skazanego na zagładę

Również witam Sarayu i cieszę się, że jest na forum :D
Co do powyższego stwierdzeia- cóż, taka jest PRAWDA i innych opcji RZECZYWIŚCIE nie ma....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr paź 07, 2015 5:43 pm 

Witaj Sarayu:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr paź 07, 2015 6:11 pm 

Witaj serdecznie, Sarayu.

Jeśli mogę coś powiedzieć, przepominasz mi mnie sprzed nawrócenia.

"Pókim był dziecięciem, mówiłem jako dziecię, rozumiałem jako dziecię, rozmyślałem jako dziecię; lecz gdym się stał mężem, zaniechałem rzeczy dziecinnych." 1 Kor. 13:11

"I powiedział do wszystkich: Jeśli kto chce pójść za mną, niechaj się zaprze samego siebie i bierze krzyż swój na siebie codziennie, i naśladuje mnie." Łuk. 9:23

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt paź 09, 2015 8:29 pm 

No to ostatni pościk z odpowiedziami (przynajmniej na tę chwilę) w tym wątku :)

Na forach przyjęte jest "Ty", więc tak może być. Nie będziemy onieśmielać młodzieńca. :wink:

Dobrze, będę używał formy "Ty". A co do onieśmielania, to na swoją obronę mam tylko Kpł 19:32, w końcu dla mnie raczej wszyscy jesteście... yyy... starzy? :lol: Na ewentualny zarzut o siwiźnie odpowiem, że tylko Bóg wie ile macie siwych włosów na głowie (Mt 10,30). No chyba, że wierzymy w bajki to wtedy ewentualnie mógłby to wiedzieć nauczyciel z bajki "O dwóch takich co ukradli księżyc". Ale tak ogólnie to chyba dosyć normalne, że starsze osoby wydają się nam tak stare? Pamiętam jak kilka lat temu myślałem, że „Wow. Licealista to jest ktoś” :D
Sarayu napisał(a):
Uwaga merytoryczna: "Osoba świecka" w naszym języku dotyczy kogoś, kto nie jest duchownym. Czyli należy do tzw. "laikatu", jak to zgrabnie ujmują katolicy.

Już chciałem znowu się zawstydzić i tłumaczyć użycie słów, ale przypomniały mi się słowa (1P 2:5-9), czyli: :Ale wy jesteście rodem wybranym, królewskim kapłaństwem". Uff, wybroniony, a już się bałem, że mi popiołu zabraknie na głowę, a o nową dostawę z moją grzeszną naturą to bym raczej się nie starał :D
Ida napisał(a):
Witaj na forum Sarayu i wzrastaj w poznaniu Pana.
To bardzo budujące, że młodą osobę interesuje tematyka biblijna i dyskusje teologiczne.

Szczerze mówiąc to ja sam nie wiem jak to jest z moim zainteresowaniem tą (i innymi również) tematyką, ale może faktycznie mnie ona ciekawi. Zresztą zamiłowanie do czytania sprawiło, że jestem świadom jak często w kulturze korzysta się z symboliki Biblijnej (głównie jednak chyba symboliki chrześcijańskiej w tradycyjnym rozumieniu tego słowa) co bez wątpienia mnie intrygowało i intryguje do dziś. Może to być jednak równie dobrze przelotne zainteresowanie lub zamiłowanie do poznania, które nadyma, a muszę przyznać, że z tym ostatnim to mam raczej spory problem :| Miejmy nadzieję, że jednak jest to ta pobudka, o której Ty napisałaś. Byłoby miło gdyby tak rzeczywiście było i ostatecznie skończyłbym jak berejczycy :)
shaliach napisał(a):
Jeśli mogę coś powiedzieć, przypominasz mi mnie sprzed nawrócenia.

:shock: A ja często chciałem myśleć, że w wielu aspektach jestem niepowtarzalny/powtarzalny z bardzo rzadka. Chociaż patrząc na całokształt nauczania Biblijnego i Twoje słowa, że byłeś taki przed nawróceniem to raczej znaczy, że mój stan jest zgodny z kawałkiem z "autoportretu Witkacego" J.Kaczmarskiego, które następują po słowach "Jesteście wierszem" :D Btw. to parafrazując (bardzo mocno) przykazanie, jak można "robić obraz bliźniego swego [na podstawie wypowiedzi jego]". :lol: A tak szczerze, gdybyś nie miał nic przeciwko napisaniu na pw jaki obraz "mnie" się wyłania i jak rozumiesz to, że przypominam Ci siebie oraz ew. opisał jak się nawróciłeś to byłbym bardzo wdzięczny (ofc. tylko gdy nie masz nic przeciwko).

Tak już podsumowując. Dziękuję bardzo za serdeczne przyjęcie, mam nadzieję, że spędzę z Wami jakiś czas. Za przydługawy post przepraszam, ale zrzucę to na karby chęci zmazania "plamy po Reju-Słowackim", a Wy przynajmniej się uświęcicie w cierpliwości. Na moje szczęście przez internet nie można dostać wałkiem/tu_wstaw_inny_dowolny_przedmiot_którym_można_uderzyć :D Chcę jednak zaznaczyć, że nie chciałem nikogo zgorszyć swoją wypowiedzią i proszę czytać powyższy post z przymrużeniem oka lub przez okulary (tak jak w tej mince 8) ), a jeślibym zgorszył to z góry przepraszam. Co mogę jeszcze dopowiedzieć? Że koniec z krótkimi postami i od tej pory będą tylko dłuższe? :lol:
Serdecznie pozdrawiam wszystkich, którzy wytrwali do końca :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So paź 10, 2015 8:16 pm 

Drogi młodzieńcze. Ulica Prosta to nie jest żaden fejsbuk. Dlatego proponowałbym przejść do jakichś działań merytorycznych, bo na razie tylko robisz wrażenie. Owszem, sympatyczne, ale tylko wrażenie.

Sarayu napisał(a):
Uwaga merytoryczna: "Osoba świecka" w naszym języku dotyczy kogoś, kto nie jest duchownym. Czyli należy do tzw. "laikatu", jak to zgrabnie ujmują katolicy.
Już chciałem znowu się zawstydzić i tłumaczyć użycie słów, ale przypomniały mi się słowa (1P 2:5-9), czyli: :Ale wy jesteście rodem wybranym, królewskim kapłaństwem". Uff, wybroniony, a już się bałem, że mi popiołu zabraknie na głowę, a o nową dostawę z moją grzeszną naturą to bym raczej się nie starał :D
Niestety, nie "wybroniłeś się" wcale, tylko włożyłeś pojęcie w inny kontekst niż ten, w którym jest stosowany w polszczyźnie, która nie jest oparta na biblijnej tradycji. Dlatego żaden profesor Miodek tej odpowiedzi by Ci zapewne nie uznał, ponieważ w naszym języku nie istnieje powiązanie pojęcia "świecki" z "królewskim kapłaństwem", o którym pisze apostoł Piotr. W języku polskim terminy "świecki" i "duchowny" dotyczą religii oraz instytucji religijnych. "Świecki" to jest ktoś, kto nie jest osobą duchowną. Ewentualnie ateista, bo ateiści mówią o "świeckości". Ponieważ z etymologicznego punktu widzenia "świecki" jest związany ze światem, to już pisałem, że w kontekście biblijnym jesteś związany ze światem jak najbardziej. Ale Biblia nie używa pojęcia "świecki", tylko najwyżej "światowy" [II kor. 7:10; Tyt. 2:12].

A jeśli chodzi o Twoją grzeszną naturę, to jej się nie da "posypać popiołem". Lekarstwem na nią jest wyłącznie upamiętanie, krew Baranka Bożego i nowe narodzenie.

http://sjp.pwn.pl/szukaj/%C5%9Bwiecki.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt lis 27, 2015 1:39 pm 

Witam wszystkich,
Od jakiegoś czasu zaglądam na forum i postanowiłem się w końcu ujawnić i przywitać.
Osobiście wolę spotkania i dyskusje w świecie rzeczywistym aczkolwiek cieszę się że jest też takie miejsce gdzie ktoś mający pytania, szukający odpowiedzi może je uzyskać.
Jestem osobą nowonarodzoną, moja droga z Panem trwa od 2001 roku. W tym czasie działo się wiele. Ożeniłem się, mam 2 dzieci, jestem członkiem lokalnej społeczności gdzie staram się służyć i wzrastać w poznaniu Pana.
Na razie to na tyle, życzę wszystkim wzrostu i wytrwałości w chodzeniu za Panem Jezusem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt lis 27, 2015 11:22 pm 

Witaj Bracie,
poza, jakże budującymi, a czasem zażartymi dyskusjami na forum, zdarza nam się spotykać również w realu :) Więc jedno nie wyklucza drugiego :mrgreen:
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt lis 27, 2015 11:46 pm 

Witaj
Miło Cię widzieć na Forum i Asique ma rację co do realnych spotkań. Zachęcam do bliższego przedstawienia się np.poprzez świadectwo. Pozdrawiam w imieniu pana Jezusa Chrystusa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So lis 28, 2015 9:21 am 

Witam cię również. Każdy z nas bywa w życiu w takim momencie, że potrzebuje "wyjść na prostą".
UP bywała dla nas latarnią morską, bywała oazą, a bywa i skrzynką kontaktową i to naprawdę niezłą :)

Życzę ci, żebyś także znalazł tutaj swoje odpowiedzi na ten moment, w którym jesteś. A twoje świadectwo też chętnie przeczytam.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 673 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 45  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1