www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pt cze 20, 2025 12:56 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 673 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 45  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr gru 02, 2015 5:33 pm 

Też dziękuję za świadectwo, Grzegorzu. Od razu sobie pomyślałam: komu wiele wybaczono, ten wiele miłuje. Dobrze było to czytać. Chwała Panu za twoje przemienione życie.
Witaj Alu i buduj się na forum.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz gru 03, 2015 10:52 am 

Pax vobiscum napisał(a):
Witaj Grzegorz,

Pan Jezus nakazał aby głosić upamietanie dla odpuszczenia grzechów wszystkim narodom(Łk 24:46-47) oraz jak ktoś się nie upamieta to zginie (Łk 13:3)

Pokuta to przede wszystkim uznanie swojego grzesznego stanu przed Bogiem oraz przyjście do Tego, który może nas obmyć z naszych grzechów. Pokuta silnie połączona jest z wiarą gdyż gdy przychodzimy do Boga wierzymy, że otrzymamy odpuszczenie grzechów na podstawie tego co uczynił Jezus. Bardzo dobrze ilustruje to przypowieść o synu marnotrawnym.

Syn marnotrawny wybrał świat wraz z jego pożądliwością i w efekcie ten świat doprowadził go do ruiny. Gdy syn marnotrawny zdał sobie sprawy kim się stał oraz jak dobrze jest u Ojca (Łk 15:17) postanowił zawrócić i prosić o wybaczenie(w. 18) jednocześnie postanowił być sługą. Gdy zawrócił do swojego Ojca wyznając swój grzech to stało się coś pięknego. Ojciec wyszedł mu na spotkanie, użalił się nad nim, ubrał go w najlepszą szatę i wyprawił ucztę.

Podobnie miała się sprawa z Bartymeuszem (Mk 10:46-52)

Witaj :)
Dziękuję za wyjaśnienie. Chyba wiem o co Tobie chodziło, ale wolałem dopytać.
Upamiętanie, wyznanie grzechu i odwrócenie się od grzechu jest chyba bardziej zrozumiałe.
Samo słowo pokuta w potocznym użyciu często oznacza "odpracowanie", "zadośćuczynienie" i literalnie może być źle zrozumiane.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt gru 04, 2015 10:10 pm 

Witajcie ...dziś taki mam smutny dzień. dzieci śpią więc muszę nadrobić zaległości
Pax tak pokutowałam, Duch Święty pokazał mi b. wiele rzeczy naprawdę wstyd przyznać co reprezentowałam sobą jako chrześcijanka nawet w kwestii ubioru. Kiedy zaczęły się otwierać moje duchowe oczy - oprócz pokutowania za nieposłuszeństwo męzowi i wynoszenie się nad niego , zobaczyłam inne poważne uchybienia. Do wywalenia poszło pół szafy...
Jeśli chodzi o przyjęcie Pana Jezusa tak pokutowałam za grzechy.

GrainTrader gr. wzrostu podobna do gr.domowej ale troszkę inna forma. Są książeczki i plan zgodnie z którym się realizuje kolejne spotkania. Narzędzia dodatkowe też są . Każdy uczestnik ma swoje egzemplarze i opracowuje w domu na bazie danego wersetu pytania pomocnicze. Potem jest to omawiane na spotkaniu .Grupa składa się z określonych elementów, przy czym dwa z nich sa konieczne( na 5) Grupa ma za zadanie zaspakajać wszystkie potrzeby uczestników.prowadzona przez lidera , zastępce jest też rodzic duchowy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So gru 05, 2015 12:02 am 

Ala czyli szpilki poszły do kosza a zakupiłaś chustę :) dzięki za świadectwo z ubraniami :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr lut 17, 2016 1:32 pm 

Przejrzałem dość dokładnie ten temat i widzę że wiele mnie z Wami łączy...Oczywiście poza tym że Osobą prowadzącą do Boga Ojca jest Jezus Chrystus, a wspomaga nas Osoba Ducha Świętego. Poza tą podstawową kwestią są korzenie religijne...

Dzięki Bożej Łasce i „ zbiegowi okoliczności„ zdecydowałem się kroczyć śladami Jezusa Chrystusa w wieku 16 lat. Od tego czasu wszystko zaczęło się zmieniać...mam tu na uwadze przejaw Owocu Ducha Świętego, przedstawionego w liście do Galatów 5;22-23. Wielki wpływ wywarła na mnie malutka książeczka polecona przez ówczesnego lidera młodzieżowego. Nosi ona tytuł „Litania modlitwy „ i propozycja modlitwy o mniej więcej takim brzmieniu : „ Boże wyzwól mnie z pragnienia żeby mnie chwalono, zauważano, doceniano „.
Potraktowałem to bardzo na serio, i Bóg w nadzwyczajny sposób uwolnił mnie od tego typu pragnień. Przy okazji napełniając moje serce niepojętą miłością do wszystkich ludzi. Znam siebie w tej sferze, tak więc nie mam wątpliwości że było to z Góry.

Od czasu chrztu wodnego byłem członkiem kościoła Zielonoświątkowego. Lecz od kilku lat i aktualnie jestem niezrzeszony, gdyż wystąpiłem z tej denominacji religijnej. Między innymi w tym zakresie upatruję podobieństwo do wielu z Was. Najważniejsze w tym jest że należymy do jednej Rodziny w Chrystusie. W związku z tym nadal utrzymuję społeczność/relacje z ludźmi z tego ugrupowania, lecz już jako sympatyk.

Na początku nie chcę zbytnio słodzić Wam i sobie. Myślę że będzie ku temu okazja w ewentualnej rozmowie w innych wątkach.
:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr lut 17, 2016 2:42 pm 

Witaj na forum, kreciku.

Mógłbyś opowiedzieć, jak narodziłeś się na nowo? Co było napisane w tej książeczce z "litanią"? Napisz swoje świadectwo. To przywilej dla każdego, kto rzeczywiście jest dzieckiem Bożym.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr lut 17, 2016 4:41 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
Witaj na forum, kreciku.

Mógłbyś opowiedzieć, jak narodziłeś się na nowo? Co było napisane w tej książeczce z "litanią"? Napisz swoje świadectwo. To przywilej dla każdego, kto rzeczywiście jest dzieckiem Bożym.

Jak wspomniałem zaistniały okoliczności, wbrew moim wcześniejszym planom. Znalazłem się na obozie (chyba wtedy tak to się nazywało) biblijno – umuzykalniającym. Tam na którymś nabożeństwie, zobaczyłem dwa cuda uzdrowienia ciała. Dziewczynka (około 6 lat) głuchoniema zaczęła słyszeć i mówić. Było to mocne, bo była ona znana wielu ludziom, oraz uczestnikom tego obozu. Z perspektywy nastoletniego chłopaka oceniając, jakiś starszy mężczyzna, będąc schorowany, wstał z wózka inwalidzkiego.
Bóg użył tego żeby mną potrząsnąć, gdyż z natury byłem sceptykiem i niedowiarkiem. Zapragnąłem takiego Boga w swoim życiu i wówczas podjąłem decyzję żeby Jezus Chrystus został Panem mego życia.
To był punkt zwrotny w moim życiu. Najważniejsze jest to że mam pewność że nie były to jedynie emocje, bo teraz mija niemal 37 rok od tamtego kroku. A uczucia są nadal żywe. Czyli przejawy Owocu Ducha Świętego.

Odnośnie treści w tej książeczce. To te wszystkie rzeczy, czyli wolność od pragnienia bycia docenianym, zauważanym. Oraz żeby dobrze o mnie mówiono. Towarzyszy mi nadal, bo wielokrotnie miałem okazje to sprawdzić. Gdyż mam kochaną Żonę, aczkolwiek nie szczędzącą mi słów krytyki, często słusznie, lecz nie zawsze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So kwi 09, 2016 1:08 pm 

Witam i pozdrawiam stałych bywalców i niestałych czytelników :wink:
Wiele dyskusji z UP bardzo buduje moją wiarę.
Mam już dorosłe dzieci, wierzące. Katolicyzm porzuciłem mając 14 lat, a nawróciłem się 17 lat temu. Złożyło się na to kilka czynników. Przede wszystkim muzyka punkowa. Słuchałem Armii, Maleo, Houk, itp, a gdy w pewnym momencie zachodziły zmiany w ich życiu (opowiadali, że byli chrzczeni Duchem Św., na koncertach wypowiadane było słowo Jezus, którego do tej pory nie cierpiałem), zaimponowało mi to i pomyślałem, że jak oni mogą to ja też tego chcę. I tak też się stało. Z tą różnicą, że mnie Bóg poprowadził do ewangelicznego zboru, a muzycy, których lubiłem zostali w KRK. Nie bardzo to rozumiem, modlę się za nimi (Malejonek, Litza, Budzyński), ale też czytałem kiedyś, że Malejonek, gdy zmierzał w stronę protestantyzmu, zobaczył/usłyszał Maryję, która powiedziała mu by został w KRK. Są świetnymi muzykami, bardzo kreatywni, pełni charyzmy, mają wielki wpływ na młodych ludzi. Szkoda, że ogarnęła ich ta mistyczna duchowość. Nie rozwijam tego tematu, bo już tu na forum o KRK jest bardzo dużo powiedziane.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So kwi 09, 2016 3:26 pm 

Adar witam Cię serdecznie :) zachęcam Cię jakbyś mógł opowiedzieć coś więcej nt. swojego narodzenia z Ducha Świętego :) odnośnie muzyki którą słuchałeś to ja też kiedyś słuchałam tych zespołów/muzyków ale to co teraz "reklamują" myślę że jest niebezpieczne...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So kwi 09, 2016 4:27 pm 

Witaj na forum, Adar. :)

Ty jesteś na zdjęciu? :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So kwi 09, 2016 9:54 pm 

Chwała Bogu za świadectwo :-) wielu owocnych rozmów życzę :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn kwi 11, 2016 2:06 pm 

Witaj Adar:))))

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn kwi 11, 2016 5:51 pm 

Witaj Adar w Imieniu Jezusa Chrystusa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr kwi 13, 2016 10:19 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
Witaj na forum, Adar. :)

Ty jesteś na zdjęciu? :lol:

Tak, to ja. Też zielony :)
Ogólnie nie przepadam za tym kolorem. Może są jakieś zdrowsze kolory, ale lokalnie lubię go - nawet się nie ściera :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt maja 17, 2016 6:50 pm 

Witam wszystkich bardzo serdecznie, bardzo się cieszę, że mogę być wśród was. :D
Mam na imię Ewa, a gdyby ktoś chciał przeczytać moje świadectwo, to jest ono tu : http://wiarapostracie.com/moja-historia/
Urodziłam się i wychowałam w Białymstoku, ale od 1999 roku mieszkam na stałe w okolicach Chicago. Oboje z mężem nawróciliśmy się latem 2011 roku, a pół roku póżniej ochrzciliśmy się.
Tematy na forum UP są bardzo ciekawe, czeka mnie jeszcze dużo czytania, ale postaram się być również od czasu do czasu aktywna.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 673 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 45  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1