www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Cz cze 19, 2025 9:51 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 673 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 45  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt lis 15, 2016 11:40 am 

Poznaje Go poprzez pryzmat Jego słów z Bilblii, to że się sprawdza w codziennym życiu Jego nauka, dostrzegam Jego działanie w całym Jego stworzeniu, Chrystus wzywa i pociąga mnie do siebie, chociażby przez moją ciekawość w dążeniu do poznania Go i poruszaniu wielu tematów w kwestiach teologicznych, nie mówiąc o tym, co już napisałem, że ponad 3 lata temu gruntownie wziąłem się za sprawdzenie Biblii, m. in. byłem na wystawie/exibition Biblii urządzanych przez http://www.thechristadelphians.org.uk/ , gdzie mogłem zadawać pytania i rozwiewać moje wątpliwości o pochodzeniu słowa Bożego.

Smoku widzę że ciągniesz mnie za "język", unosisz się na mnie, czy ty testujesz mnie w jakimś celu ? czy po prostu chcesz wyrazić niechęć do mnie, żebym przestał już więcej pisać ? Czy zawsze tak podchodzisz do każdego chrześcijanina, który otwarcie z tobą rozmawia ? Nic nikomu nie staram się narzucić, tylko zadaje pytania, dlaczego tak negatywnie to odbierasz ?
Z tonu twoich wypowiedzi i zadawanych pytań czuję że oburzasz się jak ktoś nie rozumie pewnych spraw tak jak ty je widzisz, może po prostu wyjaśnij je. Przecież dobrze wiesz że już u pierwszych chrześcijan nigdy nie było jednomyślności, jak np. u apostołow Jakuba, Piotra i Pawła i nie było to coś złego czy nie normalnego.

Sporo już napisałem o sobie, sporo też wyjaśniłem o mojej wierze w Chrystusa, odpowiadam na twoje pytania, teraz ty odpowiedz na moje, czy ty poznałeś Pana osobiście ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt lis 15, 2016 12:10 pm 

Dzień dobry wszystkim uczestnikom forum!

Od długiego czasu jestem czytelniczką Ulicy Prostej i forum. Dziękuję Wam za waszą wspaniałą pracę, kazania i informacje dotyczące tego, co się dzieje w kościołach chrześcijańskich.
To właśnie na Ulicy Prostej przeczytaliśmy z mężem artykuł dotyczący Toronto Blessing i całego tego ruchu charyzmatycznego, którego częścią byliśmy również my. Czytając i oglądając wszystkie dokumenty, płakałam, bo po raz pierwszy otworzyły mi się oczy na wiele spraw, których w przeszłości nie rozumiałam, a które mnie niepokoiły. Przez wiele dni nie mogliśmy się otrząsnąć.
Bardzo Wam dziękujemy, że ostrzegacie. Dziękujemy naszemu Panu, że okazał nam łaskę i otworzył nam oczy. Jesteśmy naprawdę wstrząśnięci.

Jestem mężatką, nauczycielką i tłumaczką. Mój mąż jest inżynierem. Oboje wierzymy w Pana Jezusa Chrystusa jako naszego Pana i Zbawiciela. Jesteśmy małżeństwem od 15 lat i ku naszemu wielkiemu ubolewaniu nie mamy dzieci. Mieszkamy za granicą. Obecnie nie chodzimy do żadnego zboru, staramy się jednak utrzymywać kontakt ze znanymi nam biblijnie wierzącymi chrześcijanami oraz pielęgnować modlitwę i czytanie Słowa Bożego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt lis 15, 2016 12:49 pm 

Przemas napisał(a):
Poznaje Go poprzez pryzmat Jego słów z Bilblii, to że się sprawdza w codziennym życiu Jego nauka, dostrzegam Jego działanie w całym Jego stworzeniu, Chrystus wzywa i pociąga mnie do siebie, chociażby przez moją ciekawość w dążeniu do poznania Go i poruszaniu wielu tematów w kwestiach teologicznych, nie mówiąc o tym, co już napisałem, że ponad 3 lata temu gruntownie wziąłem się za sprawdzenie Biblii, m. in. byłem na wystawie/exibition Biblii urządzanych przez http://www.thechristadelphians.org.uk/ , gdzie mogłem zadawać pytania i rozwiewać moje wątpliwości o pochodzeniu słowa Bożego.
Czyli z tego wynika, że nie znasz Go osobiście. A skoro tak, to po prostu musisz się narodzić na nowo z Ducha Świętego, żeby mieć osobistą relację z Nim. Czytanie o Panu jest po to, żebyśmy Go właśnie mogli poznać osobiście:

"Badacie Pisma, bo sądzicie, że macie w nich żywot wieczny; a one składają świadectwo o mnie" [Jan 5:39]

Wydaje mi się, że na razie to Ty się koncentrujesz na nauce, teologii, sprawdzaniu Biblii i innych kwestiach, które nie zastąpią osobistego poznania żywego Boga. Dobrze byłoby, gdybyś się udał do jakiegoś zdrowego kościoła, gdzie powiedziano by Ci o tym więcej.

Przemas napisał(a):
Smoku widzę że ciągniesz mnie za "język", unosisz się na mnie, czy ty testujesz mnie w jakimś celu? czy po prostu chcesz wyrazić niechęć do mnie, żebym przestał już więcej pisać ? Czy zawsze tak podchodzisz do każdego chrześcijanina, który otwarcie z tobą rozmawia? Nic nikomu nie staram się narzucić, tylko zadaje pytania, dlaczego tak negatywnie to odbierasz?
Chciałem się po prostu dowiedzieć, czy Ty rzeczywiście narodziłeś się na nowo, czy tylko myślisz, że się narodziłeś na nowo. Wychodzi na to drugie. Dlatego potrzebna Ci jest jakaś zdrowa społeczność odrodzonych ludzi, którzy mogliby poznać Twoje życie i zobaczyć, czy Duch Boży Cię prowadzi i czy znasz osobiście Pana Jezusa czy tylko masz coraz większy zasób wiedzy o Nim. Teoretycznej.

Przemas napisał(a):
Z tonu twoich wypowiedzi i zadawanych pytań czuję że oburzasz się jak ktoś nie rozumie pewnych spraw tak jak ty je widzisz, może po prostu wyjaśnij je. Przecież dobrze wiesz że już u pierwszych chrześcijan nigdy nie było jednomyślności, jak np. u apostołów Jakuba, Piotra i Pawła i nie było to coś złego czy nie normalnego.
Najpierw chcę się upewnić, czy jesteś chrześcijaninem jako nowe stworzenie w Duchu, czy tylko teoretykiem, który posiada mniej lub bardziej słuszne poglądy na temat Pana Boga. Na Twoim miejscu naprawdę poszedłbym do odrodzonych ludzi, bo możesz sam siebie oszukiwać ku własnej zgubie. To dla Twojego dobra.

Przemas napisał(a):
Sporo już napisałem o sobie, sporo też wyjaśniłem o mojej wierze w Chrystusa, odpowiadam na twoje pytania, teraz ty odpowiedz na moje, czy ty poznałeś Pana osobiście?
Na moje pytania unikasz jednoznacznej odpowiedzi, co by znaczyło, że moje przeczucia są słuszne. Mam wrażenie, jakbyś nie wiedział, o czym ja mówię w kwestii nowego narodzenia. Ale jak widzę ppajda napisał Ci to samo, tylko nie zadał więcej pytań. Tak, poznałem Pana osobiście już dawno temu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt lis 15, 2016 12:53 pm 

Psinko, witaj na forum. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt lis 15, 2016 2:05 pm 

Witam,

Smok Wawelski napisał(a):
Czyli z tego wynika, że nie znasz Go osobiście. A skoro tak, to po prostu musisz się narodzić na nowo z Ducha Świętego, żeby mieć osobistą relację z Nim. Czytanie o Panu jest po to, żebyśmy Go właśnie mogli poznać osobiście:

"Badacie Pisma, bo sądzicie, że macie w nich żywot wieczny; a one składają świadectwo o mnie" [Jan 5:39]

Wydaje mi się, że na razie to Ty się koncentrujesz na nauce, teologii, sprawdzaniu Biblii i innych kwestiach, które nie zastąpią osobistego poznania żywego Boga. Dobrze byłoby, gdybyś się udał do jakiegoś zdrowego kościoła, gdzie powiedziano by Ci o tym więcej.

Jednak chyba zgodzisz się z tym, że każdy zaczyna "tą drogę" od Pisma ? gdzie mam poznać Boga ? w kościele ? Jednym już byłem...
Widocznie jest to proces, dla każdego innaczej przebiega.

Smok Wawelski napisał(a):
Chciałem się po prostu dowiedzieć, czy Ty rzeczywiście narodziłeś się na nowo, czy tylko myślisz, że się narodziłeś na nowo. Wychodzi na to drugie. Dlatego potrzebna Ci jest jakaś zdrowa społeczność odrodzonych ludzi, którzy mogliby poznać Twoje życie i zobaczyć, czy Duch Boży Cię prowadzi i czy znasz osobiście Pana Jezusa czy tylko masz coraz większy zasób wiedzy o Nim. Teoretycznej.

Może właśnie w taki sposób Chrystus przyciąga mnie do siebie, tak daje o sobie poznać. Cały czas Go proszę o prowadzenie.
Jeżeli chodzi o "zdrową społeczność", z tego co już napisałem o sobie, chyba nie rozumiesz jak człowiek może się czuć, odkrywając że jego kościół oszukuje Go w kwesti zbawienia ? Jak mam sprawdzić czy ta "zdrowa społeczność" jest tą prawdziwą wspólnota - eklezja, o której mówił Chrystus ?
Ja już wiem, sprawdzam czy podąża za słowem Bozym, tak jak nauczał Chrystus.
Czy mam uwierzyć na "słowo" innemu człowiekowi, że ta wspólnota jest tą prawdziwą i to co nauczamy jest zgodne z Biblią ?

A na jakich zasadch ty byś dołączył do społeczności - wspólnoty ?
W jakich okolicznościach poznałeś Pana ? jak pomógł tobie zbudować relację z Nim ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt lis 15, 2016 2:17 pm 

Przemas napisał(a):
Jednak chyba zgodzisz się z tym, że każdy zaczyna "tą drogę" od Pisma? gdzie mam poznać Boga? w kościele ? Jednym już byłem... Widocznie jest to proces, dla każdego inaczej przebiega.
Boga możesz poznać wszędzie, bo nie zależy to od pomieszczenia. Najlepiej byłoby, żebyś poznał odrodzonych ludzi, którzy wyjaśniliby Ci Drogę Pańską jako Akwila i Pryscylla Apollosowi. Zacznij się modlić o to, a nie o więcej gigabajtów wiedzy.

Pan Jezus da Ci się poznać. Tylko najpierw musisz przyznać, że Go nie znasz i całym sercem Go szukać. Inaczej będziesz oszukiwał sam siebie do końca życia, a potem się tragicznie zdziwisz. Nie chciałbym tego.

Przemas napisał(a):
A na jakich zasadch ty byś dołączył do społeczności - wspólnoty?
Szukałbym ludzi, którzy znają Pana osobiście i potwierdzają to własnym życiem.

Przemas napisał(a):
W jakich okolicznościach poznałeś Pana? jak pomógł tobie zbudować relację z Nim?
Ktoś mi ogłosił Ewangelię i powiedział, że mogę Go osobiście poznać. Ktoś, kto Go już znał. Relację z Nim trzeba najpierw mieć poprzez nowe narodzenie - tego się nie da "zbudować, żeby zaistniało". Najpierw się trzeba narodzić na nowo czyli otrzymać życie, a dopiero potem wzrastać.

Przepraszam, ale nie mogę Ci poświęcać całej doby w kilku wątkach równocześnie. Napisałem Ci już chyba wszystko, co powinieneś wiedzieć. Jeśli chcesz z tego skorzystać, to Cię zachęcam. Jeśli nie chcesz, to ostatecznie przecież jest Twoja sprawa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt lis 15, 2016 10:36 pm 

Witaj Psinko :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr lis 16, 2016 11:24 am 

Dziękuję Wam, Dano i Smoku! :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So lis 19, 2016 12:12 pm 

Witaj Psinko :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt gru 16, 2016 10:14 pm 

Nazywam sie Ahorn.
Mam 48, wkrótce 49 lat (trudno mi uwierzyć, że aż tyle, bo wewnątrz czuję się jak młodzieniec). Jestem tatą 3 dzieci. Najstarszy syn już studiuje, młodsi w podstawówce. Moja żona jest również wierzącą osobą. Mieszkamy za granicą od wielu lat. Od około 30 lat szukamy Pana, jesteśmy narodzeni na nowo, ochrzczeni w wodzie na świadectwo wiary, Staramy się żyć w oparciu o Słowo Pana Jezusa oraz pielęgnować społeczność z Duchem Św. Chodzimy do, i uczestniczymy w życiu niewielkiej charyzmatycznej społeczności (jedynej żywej w naszym miasteczku), która nazwała się Wolnym Kościołem i należy do zgromadzenia Kościoła Apostolskiego. Jak każda ma ona wady i zalety, ale generalnie jest o'k, przez co rozumiem, że jakość idzie przed ilością. Na forum Ulicy trafiłem dzięki przyjacielowi z Polski, kiedy szukałem argumentów do dyskusji z pewnym zagorzałym wyznawcą kultu maryjnego. Zacząłem regularnie u Was bywać, a teraz chciałbym prosić abyście mnie przyjęli do Was jako brata w wierze i współuczestnika w tej samej nadziei zbawienia poprzez naszego Pana Jezusa Chrystusa. Cieszę się, że będę wreszcie mógł rozmawiać o Panu w naszym polskim języku-bardzo mi tego brakuje :D
Pozdrawiam wszystkich.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt gru 16, 2016 11:21 pm 

Witaj Ahorn i miej sie dobrze z nami :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So gru 17, 2016 2:41 pm 

Witaj Ahorn bracie w wierze :) Czytaj, pisz i czuj się jak wśród swoich. Pozdrawiam serdecznie

Albowiem przyjdzie czas, że zdrowej nauki nie ścierpią, ale według swoich upodobań nazbierają sobie nauczycieli, żądni tego, co ucho łechce, i odwrócą ucho od prawdy, a zwrócą się ku baśniom. Ale ty bądź czujny we wszystkim, cierp, wykonuj pracę ewangelisty, pełnij rzetelnie służbę swoją.
2Tym. 4, 3-5

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So gru 17, 2016 10:12 pm 

Witaj Ahorn! :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: N gru 18, 2016 6:14 pm 

Witajcie
jestem wychowanką tego forum, Smoka Wawelskiego i Rafała ( kuzbawieniu). Z Panem Jezusem Chrystusem chodzę od początku tego roku, chrzest przyjęłam w czerwcu. Matka 3 dzieci, mężatka. Rodzina również wierząca. Moja droga do Boga była długa i kręta, prowadziła przez ŚJ. W chwili obecnej należę do społeczności KwCh, ale jakoś dziwnie ciągnie mnie tutaj, czuję się tu bezpiecznie:).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: N gru 18, 2016 8:22 pm 

Bardzo miło ,że pojawiają się tutaj nowe osoby. Dzięki temu i nie tylko forum żyje i jest platformą ciekawych rozważań.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 673 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 45  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1