poszukiwacz prawdy napisał(a):
Więc według ciebie czym są odłamane gałęzie

Odłamane gałęzie to Żydzi według ciała, którzy w naturalny sposób mogli przyjąć Tego, który "przyszedł do swojej własności". Ale oni Go nie przyjęli [Jan 1:11]. Niektóre gałęzie naturalne (czyli chodzi o pojedyncze osoby, a nie o cały naród) zostały odłamane z powodu niewiary [Rzym. 11:17-20].
Cytuj:
Ty może tak mówisz.W Biblii nie znalazłem żadnych wspólnot ani wielu Izraeli. Biblia mówi, że jest jeden Izrael. Ten który uwierzył w Mesjasza.
To odpowiedz mi wreszcie na pytania, które już dawno postawiłem:
1. Kim są Żydzi, którzy nie uwierzyli w Mesjasza - przestali być Żydami?
2. Dlaczego Paweł nazywa niezbawiony Izrael Izraelem [Rzym. 10:10]?
3. Dlaczego Paweł nazywa siebie Izraelitą [Rzym. 11:1], a niezbawionych Żydów swoimi rodakami [Rzym. 11:14]?
4. Czy rozumiesz różnicę między Izraelem według ciała [potomstwem Abrahama] a Izraelem Bożym [dziećmi Abrahama]? Że nie wszyscy są dziećmi tylko dlatego, że są potomstwem [Rzym. 9:7]?
5. Jeśli Paweł mówi, że zatwardziałość przyszła na część Izraela, to czy określenie "część Izraela" oznacza, że ci ludzie nie są Izraelem?
6. Co to znaczy, że niewierzący Izraelici są nieprzyjaciółmi Bożymi ze względu na pogan, ale są umiłowanymi ze względu na praojców [Rzym. 11:28]?
Cytuj:
Jezus przyszedł do swoich Mat. 15:24, Jan. 1:11-12. NIe wszyscy go poznali i oni właśnie zostali odłamani.W ich miejsce wszczepieni zostali poganie którzy uwierzyli. Pozostali to suche gałęzie które po wszczepieniu czyli uznaniu Mesjasza.Ezech. 37:26-28staną się na powrót żywymi galęziami.
Staną się częścią "izraelskiej wspólnoty narodów", bo pochodzą z narodu centralnego dla tej wspólnoty. Ale fakt ich odłamania nie spowodował, że przestali być Izraelem. Teraz nie są Izraelem Bożym czyli dziećmi obietnicy - ale Bóg nigdy nie odrzucił całego Izraela. Zostawił sobie resztkę według wyboru łaski [Rzym. 11:5]. A na nawrócenie pozostałej części narodu czeka, bo
w Nowym Przymierzu obiecał:
"Tak mówi Pan: Jak nie mogą być zmierzone niebiosa w górze i zbadane fundamenty ziemi w dole, tak i Ja
nie odrzucę całego potomstwa Izraela mimo wszystko, co uczynili - mówi Pan" [Jer. 31:37]
Jeszcze dwa pytania:
1. Jeśli ci, którzy nie uwierzyli w Mesjasza, nie są Izraelem, to dlaczego Biblia mówi o zbawieniu całego narodu izraelskiego w dniach ostatecznych [Rzym. 11:26-27]?
2. Co to jest "dom Dawida", "dom Natana", "dom Lewiego" w Zach. 12:1-13:9? Dlaczego Zachariasz mówi o Izraelu w czasach ostatecznych, skoro ci ludzie nie są już Izraelem?