Berto,
Jako, że już mamy wątek odnośnie "grzesznej natury" o którym wspomniałem to proszę Cię o to abyś tam kontynuował jeżeli zechcesz, a ja nie będę musiał się powtarzać.
Cześć podanych fragmentów przez Ciebie już tam była rozważana.
Jak przeczytasz wątek to będziesz mógł przedstawić egzegezę fragmentów, które przytoczyłeś a ja jak Bóg da to dołączę do dyskusji.
Również proszę Cię abyś edytował swój post z Cz paź 28, 2021 5:12 pm i poprawił nazwę użytkownika na moją zamiast ppajdy gdyż brat najprawdopodobniej może nie być zadowolony, że przez pomyłkę przypisałeś mu moje słowa.
Berto napisał(a):
Rozkminianie czy Szatan spadł wcześniej jest podobnym do szukania tego, czy Adam z Ewą mieli dzieci przed wypędzeniem. Jeśli rozważamy założenie kurtki deszczowej przed wyjściem na zewnątrz, to może czasem warto choć chwilke pomyśleć co drążymy, z jakiego powodu i w jakim celu. Inaczej możemy popaść w czysty faryzeizm i gonitwę za wiatrem
Nie chodziło o to, by nie odpowiadać nowemu wierzącemu na nurtujące pytania ( chociaż takie jak wyżej wychodzą raczej od wierzących fantastów lub filozofów niezbawionych)
Dla mnie Berto pytanie Marka jest istotne. Przy złej interpretacji można przykładowo dojść do wniosku, że Pismo sobie przeczy lub snuć teorię z milczenia biblii.
Również jest dość spora część chrześcijan mówiących, że przykładowo fragment z Obj 12 opisujący upadek Szatana już się wypełnił i ogólnie proroctwa z księgi Objawienia już się prawie wszystkie wypełniły. Masz pewne nauki typu Amillennialism, Postmillennialism itd. Te nauki mogą mieć ogromny wpływ na nasze oczekiwanie Pana Jezusa.
Według mnie musisz uważać aby nie zniechęć tych, którzy chcą mieć poprawne zrozumienie Pisma odnośnie fragmentów, które Ty może nie uważasz za ważne i być nieco bardziej ostrożny z generalizacją ludzi pytających czytaj: fantaści, filozofowie, faryzeusze itd. Również mógłbyś spróbować zmierzyć się z fragmentem z Izajasza 14, który jest tematem wątku.