www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Cz cze 19, 2025 10:29 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 635 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 43  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 16, 2005 1:20 pm 

moje na niebiesko.
hubertok napisał(a):
Przecież ja jako katolik uznaję nauczanie Vaticanum II. WIęc nie mam z tym problemu. Słyszłeś już chyba o sławetnych kregach koscioła?
Wszak i ateisci mogą być zbawieni.
Wybacz ale to zdanie bardzo trudno mi zaakceptować. Czytam przecież:
Cytuj:
Dz.Ap. 4:12
12. I nie ma w nikim innym zbawienia; albowiem nie ma żadnego innego imienia pod niebem, danego ludziom, przez które moglibyśmy być zbawieni.

i jeszcze
Cytuj:
Efez. 2:8
8. Albowiem łaską jesteście zbawieni przez wiarę, i to nie jest z was, dar to Boży jest;

Tak więc zbawienie z łaski dzięki wierze a ta nie jest rzecza ateistów.Musi więc być jakas inna droga otweirająca im życie do żywota wiecznego

Indianin jesli postępował zgodnie z własnym sumieniem może spać spokojnie snem sprawiedliwego (mam nadzieję :wink: ). I pewnie tak sie zdarza, gdyż "dobrzy" indianie pewnie maja spokojne sumienia które ich nie oskarżają.
Trudno by mu było uwierzyć nawet gdyby spotkał wówczas kaznodzieję a już na pewno Hermana Cortesa rozprawiajacego o chrześcijańskiej miłości :oops: Tu zgadzam się z Tobą w 100%.

Zdrówko

Równiez pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 16, 2005 1:25 pm 

hepta napisał(a):
Takie postrzeganie tej kary jednak rozmydla granicę, staje się ona nieostra. Czyni karę męki mniej albo bardziej znośną. Jest to dobry czy zły wniosek? Jesli rzeczywiście tak jest to jakie fragmenty Pisma pozwalają Wam budować takie wyobrażenia?

Jak by Ci to powiedzieć .. , nie wiem czy starczyłoby miejsca gdybyś miał wypisać wszystkie takie fragmenty, które mówią o karze na podstawie uczynków. Morał prosty , masz karę wprost proporcjonalną do uczynków.
Nie rozmydla to kary. Czyni ją sprawiedliwszą.

"Strzeżcie się uczonych w Piśmie. Z upodobaniem chodzą oni w powłóczystych szatach, lubią pozdrowienia na rynku, pierwsze krzesła w synagogach i zaszczytne miejsca na ucztach. Objadają domy wdów i dla pozoru odprawiają długie modlitwy. Ci tym surowszy dostaną wyrok."

"(Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy, że pożeracie domy wdów i to pod pokrywką długich modlitw; dlatego otrzymacie surowszy wyrok.)"

"Toteż powiadam wam: Tyrowi i Sydonowi lżej będzie w dzień sądu niż wam."

"A powiadam wam, że z każdego nieużytecznego słowa, które ludzie wyrzekną, zdadzą sprawę w dzień sądu."

P.S. Poza tym nikt tu nie trzyma się poglądów Smoka tylko trzyma się własnych poglądów wynikających z Pisma.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 16, 2005 1:34 pm 

sceptyk pisze:
Cytuj:
Jak by Ci to powiedzieć .. , nie wiem czy starczyłoby miejsca gdybyś miał wypisać wszystkie takie fragmenty, które mówią o karze na podstawie uczynków. Morał prosty , masz karę wprost proporcjonalną do uczynków.
Nie rozmydla to kary. Czyni ją sprawiedliwszą.

Tylko trudno to pogodzić z literalnym jeziorem ognia poroponowanym przez smoka.Jezioro ognia jest tylko jedno .No chyba ,że przy brzegu jest zimniej :roll:

A może chodzi o inną formę kary :?:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 16, 2005 1:35 pm 

poszukiwacz prawdy napisał(a):

Bo to nielogiczne .Gorąco ,zimno ,ból jest odczuwalne tylko fizycznego ciała ,a nie dla czegoś co nie jest z krwi i kości.

Przecież wszyscy w piekle będą mieć ciała..
Cytuj:
Tak na marginesie w jakich ciałach zmartwychwstaną ludzie na Sąd Ostateczny- grzesznych czy nie :?:

Przecież to nie ciała są grzeszne tylko ludzie. Wszyscy zmartwychwstaną w doskonałych,duchowych ciałach.
Czemu Ty zadajesz zawsze takie dziwne pytania? Dociekanie nawet najmniejszych zwrotów doprowadza do absurdów i bajek.

Cytuj:
Właśnie ,to nic innego jak gradacja cierpienia w piekle i jeziorze ognia.
Koncepcja całkowicie niebiblijna .

:shock: Odsyłam do poprzedniego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 16, 2005 1:38 pm 

Tylko trudno to pogodzić z literalnym jeziorem ognia poroponowanym przez smoka.Jezioro ognia jest tylko jedno .No chyba ,że przy brzegu jest zimniej :roll:

Nie piszesz tego poważnie?
Ej napisz mi że to był tylko żart.

Jacie to z analogii jeziora wyciągasz wniosek że wszystkie kary będą jednakowe ? Rzeczywiście mocna,biblijna koncepcja.. :?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 16, 2005 1:50 pm 

Cytuj:
Gdzie widzisz miejsce ludzi , ktorzy umarli (indianie albo poganie przed narodzeniem Pana)- ktorzy nigdy nie mieli okazji poznać Jezusa ani nawet o Nim słyszeć

Wszyscy ludzie wg NT będą zbawieni na podstawie wiary.
Zatem indianin,aborygen, Abraham czy człowiek współczesny , każdy z nich może być zbawiony tylko w ten jeden sposób.

Rzym 1,2 rozdział uczą że człowiek może poznać Boga przez przyrodę, a prawo moralne we własnym wnętrzu. To może wzbudzić w Nim wiarę.

Każdy człowiek nawet żyjący przed Jezusem otrzymuje odpuszczenie grzechów dzięki śmierci Syna jako ofiary przebłagalnej za grzechy całego świata.

Piotr w listach uczy ciekawej rzeczy że Jezus osobiście poszedł do hadesu głosić Ewangelię umarłym. Ci którzy byli gotowi zapewne przyjęli jego słowo. Bo tylko w imieniu Jezus jest zbawienie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 16, 2005 1:52 pm 

Ok roumiem już podstawy tych wyobrażeń. Jednak czy nie uszło Twojej uwadze że wszystkie cytowane przez ciebie fragmenty nawiązuja do sądu.
To w czasie sądu ma byc komuś lepiej lub gorzej. A co ze stopniowaniem cierpienia przed sądem? np. umiera Hindus w XI w pne. Cerpi więcej , miniej , tak samo, czy w ogóle w porównaniu do mieszkańca Jeruzalemu, który ginie z ręki rzymskiego zołnierza w czasie ostatniego, przed diasporą, powstania żydowskiego?

Te fragmenty o tym w ogóle nie mówią. One mówią o wyroku, sądzie, (ostatecznym jak mniemam). Ale to przeciez nie to samo co stopniowanie cierpienia proporcjonalnie do uczynków zanim się ten sąd odbędzie.

Znajdz prosze jakiś fragment sposród tego mnóstwa jakie znasz, o stopniowaniu cirpienia w Hadesie albo Gehennie a nie w czasie sądu.
Przy okazji powiedz czy uważasz że w hadesie wszyscy cierpią tak samo czy tez maja stopniowane doznania, jesli stopniowane to kto o tym decyduje komu jakie zaaplikować? czy odbywa się jakiś sąd poprzedzający sąd ostateczny?
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 16, 2005 1:59 pm 
Hepta skoro nie ma o tym mowy to już nasze domysły i bajanie.
Sceptyk wyłożył wszystko bardzo ładnie (choć zapewne z domieszką sceptycyzmu do tego co napisał :wink: )

Ja to już się wogóle nie będę wypowiadał bo uznaję katolicką naukę o czyśćcu jako własnie dojrzewaniu do spotkania z Bogiem. I tam odcierpimy co mamy odcierpieć aby się oczyscić.

ZDrówko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 16, 2005 2:07 pm 

Za dużo kombinujesz. Wynika to z tego że próbujesz wkręcić do Pisma swoją teologię a ona tam nie leży i dlatego szukasz pytań i wątpliwości w tych fragmentach.

Na temat nierówności cierpień przed śmiercią Biblia się po prostu nie wypowiada. Wziąłeś to z sufitu , poza tym ma się to raczej nijak do tego co napisałem.

Jeśli Jezus mówi że ktoś otrzyma surowszy wyrok to znaczy że będzie to ...surowszy wyrok.Czytać należy tak jak jest napisane.Proste. Gdyby wszyscy otrzymywali tą samą karę to ciężko żeby wyroki były nierówne.

Zupełnie jak Poszukiwacz zadajesz ..(szukam najdelikatniejszego słowa) dziwne pytania o niczym :
Cytuj:
jesli stopniowane to kto o tym decyduje komu jakie zaaplikować? czy odbywa się jakiś sąd poprzedzający sąd ostateczny?

Kiedyś scholastycy zadawali właśnie pytania o wszystko, dochodziło nawet do kwestii ile demonów mieści się na szpilce. Traktowali to bardzo poważnie. Dzisiejsi badacze powtzrzają się. Pytanie kto będzie aplikował karę grzesznikom (czy aniołki w kolorze białym , czarnym a może kurski) są zupełnie niepoważne. :?

Cytuj:
Znajdz prosze jakiś fragment sposród tego mnóstwa jakie znasz, o stopniowaniu cirpienia w Hadesie albo Gehennie a nie w czasie sądu.

I vice versa Znajdź teksty o jednakowym cierpieniu w hadesie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 16, 2005 2:09 pm 

smok pisze:
Cytuj:
Jezioro ogniste traktuję literalnie przy założeniu, że jest to literalny opis rzeczywistości, której na razie nie rozumiem.

Bo to nielogiczne. Gorąco, zimno, ból jest odczuwalne tylko fizycznego ciała, a nie dla czegoś co nie jest z krwi i kości. Zawiodłem się smoku.Poszedłeś na łatwiznę. Zawsze można powiedzieć nie wiem, nie rozumiem. Każdą nawet najbardziej absurdalną myśl można poprzeć takim argumentem. Właśnie tu się kończy twoja argumentacja. Bo musi.

Nie wiem dlaczego czytasz moje posty przez jakieś dziwne okulary. Napisałem, że nie pojmuję (nie rozumiem) tej rzeczywistości. Tam będzie cierpienie - jak będa cierpieli ludzie po zmartwychwstaniu? Nie wiem, bo nigdy jeszcze nie zmartwychwstałem. Rozumiem to, co jest napisane i rozumiem, dlaczego jest tak napisane. To jest przybliżenie trafiające do ludzi w zwykłych ciałach z krwi i kości, czytających ten tekst. Do mnie ono trafia.

Cytuj:
Tak na marginesie w jakich ciałach zmartwychwstaną ludzie na Sąd Ostateczny- grzesznych czy nie :?:

Sąd Ostateczny będzie się odbywał w innej rzeczywistości niż nasza. Mamy prawo przypuszczać, że ciała ludzi zmartwychwstałych na sąd ostatecznych będą inne niż nasze teraz, a ich cierpienie będzie wieczne i nigdy nie zginą. Na pewno "utrapienie i ucisk spadną na duszę" [Rzym. 2:9] - to jesteśmy w stanie przyjąć już dziś i zrozumieć.

Cytuj:
Właśnie, to nic innego jak gradacja cierpienia w piekle i jeziorze ognia. Koncepcja całkowicie niebiblijna.

Gradacja cierpienia w piekle jest przejawem sprawiedliwości i wynika z tekstów biblijnych tak jasno, że bardziej już nie można. Cytowany przez Ciebie II Piotra 2:11 to tylko jeden z przykładów. Kilka innych: Judy 15; Hebr. 10:29-30; Łuk. 10:14; II Tes. 1:8-9; Obj. 2:23. Jeden przykład:

"Ty jednak przez zatwardziałość swoją i nieskruszone serce gromadzisz sobie gniew na dzień gniewu i objawienia sprawiedliwego sądu Boga, który odda każdemu według uczynków jego: tym, którzy przez trwanie w dobrym uczynku dążą do chwały i czci, i nieśmiertelności, da żywot wieczny; tych zaś, którzy o uznanie dla siebie zabiegają i sprzeciwiają się prawdzie, a hołdują nieprawości, spotka gniew i pomsta. Tak, utrapienie i ucisk spadnie na duszę każdego człowieka, który popełnia złe, najprzód Żyda, potem i Greka" [Rzym. 2:5-9]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 16, 2005 2:10 pm 

hubertok napisał(a):
Ja to już się wogóle nie będę wypowiadał bo uznaję katolicką naukę o czyśćcu jako własnie dojrzewaniu do spotkania z Bogiem. I tam odcierpimy co mamy odcierpieć aby się oczyscić.

Wprawdzie ze mnie katolik marny ale:

"1Kor 3:15 "ten zaś, którego dzieło spłonie, poniesie szkodę: sam wprawdzie ocaleje, lecz tak jakby przez ogień."

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 16, 2005 2:11 pm 

sceptyk pisze:
Cytuj:
Przecież wszyscy w piekle będą mieć ciała..
Przecież to nie ciała są grzeszne tylko ludzie. Wszyscy zmartwychwstaną w doskonałych,duchowych ciałach.

No nie ,napisz że to żart .
Myslałem ,że piekła nie będzie Obj. 20:14.
A skoro będzie ono wraz ze śmiercią w jeziorze ognia to piekło i śmierć też będą miały ciała :?:

sceptyk pisze:

Cytuj:

Taaaa. I będą w doskonałych ciałach przebywać w Jeziorze ognia. :shock:
Twoje wniooski są bardziej dziwne niż moje pytania.

Tak na marginesie, gdzie to jezioro ognia bedzie skoro jest literalne

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 16, 2005 2:28 pm 

No nie ,napisz że to żart .

Ale się odgrażasz. Masz mi za złe że wyśmiałem Twój pomysł że analogia jeziora ognistego sprzeciwstawia się idei stopniowania kary. :D
Cytuj:
Myslałem ,że piekła nie będzie Obj. 20:14.

Ściemniasz.Chyba Hadesu ?
Jezioro ogniste jest symbolem piekła.A ono zostanie (Obj 20,10)
Cytuj:
A skoro będzie ono wraz ze śmiercią w jeziorze ognia to piekło i śmierć też będą miały ciała :?:

Wystarzczająco jesteś bystry by sam odpowiedzieć na to pytanie.

Cytuj:
Taaaa. I będą w doskonałych ciałach przebywać w Jeziorze ognia. :shock:
Twoje wniooski są bardziej dziwne niż moje pytania.

Przecież to oczyswisty wniosek. Skoro będą przebywać tam wiecznie to będą w niezniszczalnych ciałach.

W jakich ciałach grzesznicy powstaną na sąd ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 16, 2005 2:29 pm 

Szukający Sceptyk napisał(a):
I vice versa Znajdź teksty o jednakowym cierpieniu w hadesie.

Zaraz zaraz, to nie jest mój problem. ja w ogóle nie widzę w Piśmie cierpienia w Hadesie. Szukając takich fragmentów musiałbym miec jakies rozdwojenie jaźni. Ja nie chce udawadniać czegoś czego nie uznaję. Pytam aby zrozumieć skąd są wyobrażenia Smoka np. A skoro pytam nie będe niczego udawadniał a już napewno tego czego nie rozumiem i nie uznaję.

Cytuj:
Na temat nierówności cierpień przed śmiercią Biblia się po prostu nie wypowiada. Wziąłeś to z sufitu

SS nie wiem o co ci chodzi, z jakiego sufitu co wziąłem? Pytam tylko czy wyciągnąłem dobre wnioski z wypowiedzi smoka, zacytowałem ją i pytam czy tak się rzeczy mają. Chłopie jaki sufit co wkręcam, jesli to nie prawda i wniosek jest błedy to po co się produkujesz i wypisujesz wersety w odpowiedzi na moje pytanie po czym opowiadasz że biblia na ten temat milczy! Jesli juz chciałeś jednak zabrac glos nie mając pojęcia o czy piszesz to przynajmniej nie staraj się wmawiać mi jakiegoś wkręcania. To ja pytam a ty odpowiadasz. Proste.

Cytuj:
Gdyby wszyscy otrzymywali tą samą karę to ciężko żeby wyroki były nierówne.
Prosilem juz zebys nie mieszal srogiego wyroku w czasie sądu od kary stosownej do uczynków. Jesli nie umiesz mi odpowiedzec to po prostu nic nie mów i daj powiedziec to innym.

Chcę poznać podstawy biblijne tych którzy wierza inaczej i tylko to. W zamian dostaję jakieś kpiną podszyte wypowiedzi o niewygodnych pytaniach. Ale to pewnie jest powód tego że są od Ciebie a ty masz chyba kłopot z wairą, a może się mylę?

Lubię rzeczowe dyskusje, jak chcesz więc pogadać to jestem gotów wysłuchać co masz do powiedzenia, ale nie przyciemniaj mi o demonach na główkach szpilek.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 16, 2005 2:33 pm 
Szukający Sceptyk napisał(a):
Wszyscy ludzie wg NT będą zbawieni na podstawie wiary.
Zatem indianin,aborygen, Abraham czy człowiek współczesny , każdy z nich może być zbawiony tylko w ten jeden sposób.

Rzym 1,2 rozdział uczą że człowiek może poznać Boga przez przyrodę, a prawo moralne we własnym wnętrzu. To może wzbudzić w Nim wiarę.

Każdy człowiek nawet żyjący przed Jezusem otrzymuje odpuszczenie grzechów dzięki śmierci Syna jako ofiary przebłagalnej za grzechy całego świata.

Piotr w listach uczy ciekawej rzeczy że Jezus osobiście poszedł do hadesu głosić Ewangelię umarłym. Ci którzy byli gotowi zapewne przyjęli jego słowo. Bo tylko w imieniu Jezus jest zbawienie.

Podoba mi się to co piszesz. :D

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 635 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 43  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1