poszukiwacz prawdy napisał(a):
smok pisze:
Cytuj:
Jezioro ogniste traktuję literalnie przy założeniu, że jest to literalny opis rzeczywistości, której na razie nie rozumiem.
Bo to nielogiczne. Gorąco, zimno, ból jest odczuwalne tylko fizycznego ciała, a nie dla czegoś co nie jest z krwi i kości. Zawiodłem się smoku.Poszedłeś na łatwiznę. Zawsze można powiedzieć nie wiem, nie rozumiem. Każdą nawet najbardziej absurdalną myśl można poprzeć takim argumentem. Właśnie tu się kończy twoja argumentacja. Bo musi.
Nie wiem dlaczego czytasz moje posty przez jakieś dziwne okulary. Napisałem, że nie pojmuję (nie rozumiem) tej rzeczywistości. Tam będzie cierpienie - jak będa cierpieli ludzie po zmartwychwstaniu? Nie wiem, bo nigdy jeszcze nie zmartwychwstałem. Rozumiem to, co jest napisane i rozumiem, dlaczego jest tak napisane. To jest przybliżenie trafiające do ludzi w zwykłych ciałach z krwi i kości, czytających ten tekst. Do mnie ono trafia.
Cytuj:
Tak na marginesie w jakich ciałach zmartwychwstaną ludzie na Sąd Ostateczny- grzesznych czy nie
Sąd Ostateczny będzie się odbywał w innej rzeczywistości niż nasza. Mamy prawo przypuszczać, że ciała ludzi zmartwychwstałych na sąd ostatecznych będą inne niż nasze teraz, a ich cierpienie będzie wieczne i nigdy nie zginą. Na pewno "utrapienie i ucisk spadną na duszę" [Rzym. 2:9] - to jesteśmy w stanie przyjąć już dziś i zrozumieć.
Cytuj:
Właśnie, to nic innego jak gradacja cierpienia w piekle i jeziorze ognia. Koncepcja całkowicie niebiblijna.
Gradacja cierpienia w piekle jest przejawem sprawiedliwości i wynika z tekstów biblijnych tak jasno, że bardziej już nie można. Cytowany przez Ciebie II Piotra 2:11 to tylko jeden z przykładów. Kilka innych: Judy 15; Hebr. 10:29-30; Łuk. 10:14; II Tes. 1:8-9; Obj. 2:23. Jeden przykład:
"Ty jednak przez zatwardziałość swoją i nieskruszone serce
gromadzisz sobie gniew na dzień gniewu i objawienia sprawiedliwego sądu Boga, który
odda każdemu według uczynków jego: tym, którzy przez trwanie w dobrym uczynku dążą do chwały i czci, i nieśmiertelności, da żywot wieczny; tych zaś, którzy o uznanie dla siebie zabiegają i sprzeciwiają się prawdzie, a hołdują nieprawości,
spotka gniew i pomsta.
Tak, utrapienie i ucisk spadnie na duszę każdego człowieka, który popełnia złe, najprzód Żyda, potem i Greka" [Rzym. 2:5-9]