poszukiwacz prawdy napisał(a):
Cytuj:
smok pisze:
Cytuj:
"Gdyż zakon pociąga za sobą gniew; gdzie bowiem nie ma zakonu, nie ma też przestępstwa" [Rzym. 4:15]
Werset który cytujesz odnosi się do czasu przed nadaniem prawa. Apostoł Paweł pisze:
Cytuj:
Rzym. 5:13-14
13. Albowiem już przed zakonem grzech był na świecie, ale grzechu się nie liczy, gdy zakonu nie ma;14. Lecz śmierć panowała od Adama aż do Mojżesza nawet nad tymi, którzy nie popełnili takiego przestępstwa jak Adam, będący obrazem tego, który miał przyjść.
(BW)
Grzechu się nie liczy, gdy nie ma zakonu. Zakon pociąga za sobą gniew. Te słowa dotyczą osobistej grzeszności każdego człowieka, która powstaje podczas pierwszego popełnionego świadomie grzechu i polega na duchowym oddzieleniu od Boga. Grzech był na świecie, ponieważ ludzkość i cała ziemia została ogólnie skażona w wyniku grzechu. Objawem tego skażenia jest fizyczna śmierć i skażenie wszelkiego ciała, które rodzi się na ziemi. Mamy do czynienia z dwiema sprawami, a nie z jedną.
Cytuj:
Wynika z niego jednoznacznie ,że bez względu na to czy ktoś popełnił grzech,czy nie, podlegał śmierci i był niesprawiedliwy .
Rzym. 3:20.
Cytuj:
Rzym. 5:12
12. Przeto jak przez jednego człowieka grzech wszedł na świat, a przez grzech śmierć, tak i na wszystkich ludzi śmierć przyszła, bo wszyscy zgrzeszyli;(BW)
Bez względu na to, czy ktoś popełnia grzech, czy nie, podlega śmierci. To prawda. Nieprawdą jest natomiast, że każdy człowiek popełnił grzech i że każdy rodzi się niesprawiedliwy, podlegając karze za grzecho kogoś innego (czyli Adama). Nieodparta skłonność do grzechu, z jaką się rodzimy, zostaje akrywowana w momencie, gdy rozumiejąc przykazanie ulegamy po raz pierwszy pokusie, aby je złamać. Ulega jej każdy, kto rozumie przykazanie. Są ludzie, którzy nie rozumieją.
"Wszyscy zgrzeszyli" to znaczy "wszyscy, którzy mają świadomość grzechu i rozumieją przykazanie, w pewnym momencie przestępują przykazanie w sposób świadomy, dopuszczając się osobistego grzechu". Pisze o tym apostoł Paweł w Rzym. 7 i 8. A Jezus powiedział o dzieciach:
"Pozwólcie dzieciom przychodzić do mnie i nie zabraniajcie im. Albowiem do takich należy Królestwo Boże" [Łuk. 18:16]
Królestwo Boże nie należy do grzeszników, a dzieci nie są w stanie zrozumieć Ewangelii. Więc mamy do czynienia z dziećmi, które nie mogły się nawrócić, ale są w Królestwie Bożym. Ponadto:
"A Jezus mówi do nich: Tak jest; czy nigdy nie czytaliście: Z ust niemowląt i ssących zgotowałeś sobie chwałę?" [Mat. 21:16]
Cytuj:
Według Ap. Pawła nikt nie jest sprawiedliwy. Wszyscy są grzesznikami bez względu na wiek. Dotyczy to również dzieci i ludzi chorych. Bo grzech wynika z przestępstwa Adama i jest dziedziczony z pokolenia na pokolenie bez względu na to czy ktoś popełnił przestępstwo czy nie. Jezus przyszedł na świat i umarł za wszystkich za niemowlęta również.
Czy mógłbyś mi w takim razie wyjaśnić słowa apostoła Pawła?:
"I ja żyłem niegdyś bez zakonu, lecz gdy przyszło przykazanie, grzech ożył, a ja umarłem i okazało się, że to przykazanie, które miało mi być ku żywotowi, było ku śmierci. Albowiem grzech otrzymawszy podnietę przez przykazanie, zwiódł mnie i przez nie mnie zabił. Tak więc zakon jest święty i przykazanie jest święte i sprawiedliwe, i dobre. Czy zatem to, co dobre, stało się dla mnie śmiercią? Przenigdy! To właśnie grzech, żeby się okazać grzechem, posłużył się rzeczą dobrą, by spowodować moją śmierć, aby grzech przez przykazanie okazał ogrom swojej grzeszności" [Rzym. 7:9-13]
Co to znaczy, że Paweł "umarł", skoro pisze te słowa jako żyjący? Jeżeli "umarł" w pewny momencie swojego fizycznego życia, to znaczy, że wcześniej musiał "żyć" - co to może oznaczać? Według Twojej teorii Paweł urodził się "nieżywy", a on wyraźnie pisze, że najpierw "żył" a potem "umarł". Dlaczego? Co to znaczy, że grzech zabił Pawła? Czy to oznacza, że Paweł urodził się już zabity, czy jednak urodził się żywy? Co ma poznanie przykazania do "śmierci" Pawła?
Cytuj:
Cytuj:
Odpowiedzialność wynika ze świadomości popełnionego zła. Osoba niepoczytalna nie rozumie różnicy między dobrem a złem i tak jak niemowlę nie rozumie przykazania. Przestępstwo popełnione nieświadomie nie jest przestępstwem. Człowiek, który ma takie samo poznanie dobra i zła jak niemowlę (czy żadne) będzie traktowany jak niemowlę.
Gdyby było tak jak piszesz to za nich Jezus nie musiał umierać i jego ofiara jest im niepotrzebna bo nie są grzesznikami. Jest to to twierdzenie sprzeczne z Pismem.
Rzym. 3:10
10. Jak napisano: Nie ma ani jednego sprawiedliwego,
(BW)
Dlaczego nie dokończyłeś fragmentu, który cytujesz? Pozwól, że dokończę za Ciebie:
"10 jak napisano: Nie ma ani jednego sprawiedliwego,
11 nie masz, kto by rozumiał, nie masz, kto by szukał Boga;
12 wszyscy zboczyli, razem stali się nieużytecznymi, nie masz, kto by czynił dobrze, nie masz ani jednego.
13 Grobem otwartym jest ich gardło, językami swoimi knują zdradę, jad żmij pod ich wargami;
14 usta ich są pełne przekleństwa i gorzkości;
15 nogi ich są skore do rozlewu krwi,
16 spustoszenie i nędza na ich drogach,
17 a drogi pokoju nie poznali.
18 Nie ma bojaźni Bożej przed ich oczami."
Który z tych opisów można dopasować do niemowląt i ludzi urodzonych jako niepoczytalni?