Poszukiwacz prawdy napisał(a):
chrzest Duchem jest tożsamy z nowym narodzeniem Jan. 3:4-6
A to już grube uproszczenie.
Jan 3,4-6 nie mówi o chrzcie Duchem tylko o narodzeniu z Ducha.
Jest to związane z otrzymaniem nowej natury przeciwstawionej starej , nazwanej narodzeniem "z ciała".
Jest podane jak ma to się stać -> z wiary w Syna Bożego
Jak już pisałem analogiczny tekst z J 1,12 podaje że w ten sam sposób przez wiarę w imię Jego wierzący staje się dzieckiem Bożym, narodzonym z Boga.
Główny nacisk w nowym narodzeniu kładziony jest na nową naturę, nowe stworzenie, dziecieństwo Boże.
"Wszyscy bowiem dzięki tej wierze jesteście synami Bożymi" [Ga 3,26]
"Albowiem ani obrzezanie, ani nieobrzezanie nic nie znaczy, lecz nowe stworzenie." [Ga 6:15]
W chrzcie Duchem nacisk nie jest położony na wewnętrzną przemianę duchową jak w nowym narodzeniu ale na coś innego, skupia sie na otrzymaniu daru, mocy z wysoka. [ Łk 24,49 ; Dz 1,8 ; 1P 1,12]
Paradoksalnie uważam że odpowiednie zrozumienie czym jest nowe narodzenie , czym chrzest wodny, a czym chrzest w Duchu
czyni zadane pytania trywialnymi.
Ale może przesadzam.
Już początkowe trafne dwie wypowiedzi wyprzedzają mnie w moim wyjaśnianiu:
Jarek napisał(a):
Osobiście uważam że osoba narodzona na nowo, jest osobą, która uwierzyła w Syna Bożego. Jest to dla mnie tożsame z narodzinami z Ducha Świętego, bowiem nikt nie przychodzi do Syna jak Ojciec go nie pociągnie. Czymś innym jest natomiast tzw chrzest wodą lub otrzymanie daru posługi od Ducha Święgo, już po narodzinach.
Smok Wawelski napisał(a):
Prawo do nazywanie siebie dzieckiem Bożym ma ten, kto narodził się z Boga i wierzy w imię Jezusa ("Jahwe zbawia") [Jan 1:12-13]. Warunkiem koniecznym i wystarczającym do zbawienia jest nowe narodzenie, które jest efektem przyjęcia usprawiedliwienia przez wiarę [Rzym. 3:24-25; Ef. 2:8-9]. Ten, kto to uczynił, jest zbawiony i rodzi się na nowo z Ducha [Rzym. 10:9-10].
Chrzest wodny nie jest warunkiem zbawienia, lecz symbolem potwierdzającym śmierć starego człowieka [Rzym. 6:4], aktem wzbudzającym w moc Bożą do świętego życia [Kol. 2:12] i prośbą o dobre [wrażliwe] sumienie [I Piotra 3:21].
Chrzest Duchem jest "wyposażeniem w moc z wysokości" niezbędną do świadczenia [Dz. Ap. 1:8] i chodzenia w mocy Ducha [Ef. 5:18-19]. Jest niezależny od chrztu wodnego i następuje po nowym narodzeniu [Dz. Ap. 8:14-16; 9:11-18; 10:43-45; 19:2].