Lisie,
Cytuj:
Arielxv, mówisz, że 1Kor8:6 jest superunitariańskim wersetem?
Dla mnie tak. Twierdzę też, że apostoł Paweł miał w tym miejscu doskonałą okazję do okazania swej wiary w Trójjedynego. I z tej okazji nie skorzystał. I tutaj i w żadnym ze swych listów. Dziwne. Dziwne dlatego, że trynitarianie uważają tą naukę (o Trójjedynym) za najważniejszą naukę Biblii, za naukę bez której niemożliwe jest osiągnięcie zbawienia. Tymczasem zauważyłem, że wszystkie nauki od których zależy nasze życie są w Biblii przedstawione jasno i prosto. A o Trójcy - milczenie. Tak jak napisałem wcześniej: nikt jej nie głosi explicite, i co gorsza:
nikt z uczniów o nią nie pyta. Kolejna sprawa to ta, ile osób wierzących w Trójcę choć raz w swoim życiu wypowiedziało zdanie: "dla mnie istniej jeden Bóg - Ojciec". To co dla Pawła było najoczywistszym wyznaniem wiary, dla dzisiejszych trynitarian staje się zdaniem, które nie może przejść im przez gardło. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że zaraz ktoś mi napisze coś w rodzaju: "dla mnie jest jeden Bóg - Ojciec". Problem nie leży w werbalizacji, problem leży w mentalnym utożsamieniu się z tym zdaniem. Przyznam się, że kilkukrotnie w rozmowach z trynitarianami padały z mych ust słowa o Jezusie: Pan mój i Bóg mój. Nigdy natomiast nie usłyszałem słów: "dla mnie jest jeden Bóg - Ojciec". Przypuszczam, że powodem było podświadome utożsamienie tej wypowiedzi z przyznaniem słuszności unitarianizmowi.
Cytuj:
Jeżeli wyczytałeś z tego wersetu, że Syn nie jest Bogiem, bo jest nim tylko jeden Bóg - Ojciec, to masz problem!
Tak, w tym wersecie tak jest napisane. Jeden Bóg - Ojciec.
Cytuj:
Bądź konsekwentny i wyczytaj, na tej samej zasadzie, że Ojciec nie jest Panem, bo jest nim tylko Syn - wszak jest jeden Pan - Jezus Chrystus
Nie jest. Nie jest
tym samym i
takim samym Panem. Natomiast o znaczeniach terminów i ich wieloznaczności, jak również wielości desygnatów oznaczanych danym terminem też już pisałem.
Cytuj:
W tym całym zamieszaniu zapomina się, nie rozróżnia, albo nie docenia podwójnej natury Chrystusa. Prawdziwy Syn człowieczy i prawdziwy Syn Boży. Nierozerwalnie i na wieki.
Nie zapomina się. Jednakże zawsze w Biblii, gdy mowa jest o jednym Bogu i w kontekście występuje Jezus, nigdy nie jest On utożsamiony z owym Jednym.
Cytuj:
Odpowiedz mi, proszę, jeżeli według unitarian, Syn nie jest Bogiem, tylko Ojciec, to kim jest Syn?
Stworzeniem?
Tak, czy nie?
Wśród unitarian znajdziesz różne poglądy na ten temat. Niektózy stwierdzą, że Jezus jest takim samym stworzeniem jak każde inne, jednakże najwyższym rangą. Znajdziesz także opinie, iż Jezus posiada naturę taką samą jak Ojciec (Bóg z Boga), jednakże w przeciwieństwie do Ojca, ma początek istnienia, jest poddany i zależny od Ojca. Mój pogląd jest pośredni. Uważam, że Jezus jest monogenes theos - zrodzonym jako jedyny w swym rodzaju, ontologicznie odrębny zarówno od Ojca jak i od stworzenia. W sporze ariańskim mniej więcej taki pogląd wyznawali homojuzjanie. Sądzę, że Jezus otrzymał swe życie od Ojca i nie jest Mu równy ani funkcjonalnie ani ontologicznie. Jednakże Jego sposób zaistnienia na tym świecie był odrębny od stworzenia uczynionego z niczego. Dopuszczam możliwość istnienia różnicy między słowami zrodzić a stworzyć, jednakże sądzę, że można w stosunku do Jezusa zastosować i jedno i drugie, w zależności od znaczenia jakie się tym słowom przypisuje.
Cytuj:
A tu macie swój super tekst, którym rozkladacie na łopatki trynitarzy:
Staram się nie traktować tekstów biblijnych w kontekście "rozkładania kogoś na łopatki". Biblia to nie jest poker, a dyskusja to nie mecz piłkarski, w którym trzeba pokonać przeciwnika. Ważniejsza jest dla mnie moje przekonanie, moja wiara, i moje szczere przebadanie argumentów za- i przeciw-.
Cytuj:
Chcesz powiedzieć, że coś wiesz na temat początku Boga? A może potrafisz powiedzieć kiedy "dzisiaj" Ojciec zrodził Syna? No, kiedy to "dzisiaj" miało miejsce w czasie? Jesteś pewny, że to "dzisiaj" miało swoje miejsce w czasie, który "znamy"? To "dzisiaj" raczej jest wieczne, niż momentem czasu, według naszej ludzkiej miary.
Biblia opisuje pewne rzeczy stosując określenia temporalne, a nie atemporalne. Twierdzi, że Jezus jest zrodzony, jest Synem, Ojciec dał Mu życie itd. To sugeruje bardzo mocno początek istnienia.
Cytuj:
Niestety, unitarianie popadają w poważniejsze herezje, niż chcieliby
Unitarianie nie chcieliby popadać w żadne herezje

. A o tym, czy popadli czy też nie, zadecyduje kiedyś Ktoś Inny. Wiem komu zawierzyłem, więc z całkowitym spokojem czekam na osąd tego trybunału. Czego także Tobie serdecznie życzę.