Smok Wawelski napisał(a):
Wicie, wolałbym dyskutowac o tym, co jest napisane w Biblii. Spekulacje o tym, czego tam nie ma, w ogóle mnie nie interesują. W I Kor. 15:4-8 jest napisane, komu się Jezus ukazywał po swoim zmartwychwstaniu.
Jest również napisane, iż po zmartwychwstaniu, Chrystus zwiastował ewangelię duchom będącym w więzieniu, które były nieposłuszne za dni Noego. I te osoby, w ciałach ludzkich, zostały zgładzone w wodach potopu (1 Mojżeszowa 6:13,17; 7:21).
Cytuj:
1. Wytłumacz mi, w jaki sposób aniołowie zapładniali kobiety.
Przez stosunek płciowy. Jest o tym wspomniane w 1 Mojżeszowej 6:4. Jeśli aniołowie mogli jeść i pić, to z pewnością mogli także współżyć seksualnie (1 Mojżeszowa 18:8; 19:3).
Cytuj:
2. Na jakiej podstawie twierdzisz, że Bóg postanawia zniszczyć cały świat "kilkaset lat później"? Gdzie to jest napisane? Gdzie jest napisane, że olbrzymi byli nieśmiertelni? W IV Mojż. 13:33 jest mowa o olbrzymach, synach Anaka. Czy oni również byli nieśmiertelni? W I Kron. 20:6-7 Jonatan zabił olbrzyma z Gat. Też był nieśmiertelny?
Nie twierdzę stanowczo, że Bóg postanowił zniszczyć świat kilkaset lat później od czasu, gdy aniołowie zaczęli pobierać się z kobietami. To jest tylko przypuszczenie. Mogło to trwać kilka lub też kilkadziesiąt lat. Wyszedłem z założenia, że jeśli Bóg ograniczył czas życia olbrzymów do 120 lat, to mogło się zdarzyć tak, iż pierwsze pokolenie gigantów mogło już przeminąć, zanim nastał potop. Natomiast o nieśmiertelności olbrzymów mówi 1 Mojżeszowa 6:3, gdzie napisano, że Duch Boży nie może przebywać, lub też wadzić się z człowiekiem na zawsze. Wiadome jest przecież, że już wtedy, gdy Bóg postanowił ograniczyć życie człowiekowi, ludzie byli istotami śmiertelnymi. Nie można więc słów Bożych odnosić do wszystkich ludzi, tylko należałoby je zastosować do specyficznej grupy ludzi.
W 1 Mojżeszowej jest mowa o 3 grupach osób: synowie Boży, córki ludzkie i olbrzymi. Synowie Boży nie są zwykłymi ludźmi, bowiem uwidoczniono tę różnicę zestawiając ich z córkami ludzkimi. Jeżeli córki ludzkie, jak sama nazwa wskazuje, są potomkami ludzi, to synowie Boży muszą pochodzić bezpośrednio od Boga. Biblia niejednokrotnie nazywa aniołów- synami Bożymi (Hioba 1:6; 2:1; 38:7). 1 Mojżeszowa 6:1 wspomina o fakcie rozmnażania się ludzi, z których rodziły się córki. Jeżeli synowie Boży z wersetów 2 i 4 są ludźmi, to dlaczego Pismo Święte nie wspomniało nic o tym, iż są to potomkowie ludzi, jak to uczyniło z córkami? I kim są ci tajemniczy olbrzymi (sławni mocarze)? Czy ze związku zwykłych ludzi może narodzić się jakiś olbrzym? Takie narodziny mogą być jedynie przypadkiem mutacji... Tylko, że to nie był jakiś pojedynczy osobny przypadek... Tych przypadków było znacznie więcej!
4 Mojżeszowa 13:33 opowiada o tym, iż synowie Anaka byli olbrzymami. Nie jest tu powiedziane, że to jest ten sam rodzaj istot co żyły przed potopem. Plemię Anaka mogło się różnić wzrostem od Izraelitów. Takie przypadki są obecne także w dzisiejszym świecie. Podobnie mogło być z olbrzymem z Gat. Gdyby nawet przyjąć, że ci ostatni olbrzymi byli potomkami aniołów i ludzi, to nie zapominajmy, iż działo się to już, gdy życie gigantów było ograniczone, a nie nieśmiertelne.
Cytuj:
A czy Ty odróżniasz Ducha Świętego od tchnienia życia, jakiego Bóg udziela każdej istocie żywej?
Gdyby tu chodziło o tchnienie życia, to nie było by słów "na zawsze".
Cytuj:
Jeśli Duch Boży nie mógł zamieszkiwać w potomkach Seta i zamieszkał dopiero po Pięćdziesiątnicy, to skąd Duch Boży u olbrzymów sprzed potopu?

Aniołowie, jako naturalni synowie Boży, posiadają w sobie Ducha Bożego. Olbrzymi, czyli synowie aniołów otrzymywali więc po swoich ojcach- Ducha Boga, a nie ducha ludzkiego.
Cytuj:
Własnie tu masz problem. Aniołowie nie mają synów. Nie żenią się ani za mąż nie wychodzą [Mat. 22:30]. No, chyba że istnieje jakiś sposób na to, żeby istota duchowa zapłodniła fizycznie kobietę. Ja o takich przypadkach nie słyszałem, z jednym, jedynym wyjątkiem. Ale tu chodziło o Ducha Świętego i zostało to wyraźnie napisane.

Jak już wspomniałem wyżej, jeśli aniołowie spożywali posiłki, to i możliwe były dla nich stosunki płciowe. Z Synem Bożym, Jezusem było tak, że Duch Boży bezpośrednio zstąpił na Marię, i Chrystus już wcześniej istniał. Więc w tym przypadku nastąpiła przemiana natury duchowej na naturę cielesną. Natomiast olbrzymi to synowie istot duchowych i istot cielesnych, i w tym przypadku Duch Święty nie był przekazany bezpośrednio, a więc giganci otrzymali życie w wyniku zapłodnienia. Inaczej mówiąc, olbrzymi posiadali dwie natury: cielesną i duchową.
Pozdrawiam.