hepta napisał(a):
Nie zaciemniając, werset z Kol 1:15 daje mi podstawy do mniemania, że Jezus jest pierwszą i jedyną osobą stworzoną / zrodzoną bezpośrednio przez Boga Ojca. Wszystko inne zostały stworzone przez Jezusa.
hepta napisał(a):
Wszystko to rozpatrywane w świetle Kol 1:15 pokazuje mi że Jezus jest pierwszym dziełem Ojca. Jego [Jezusa] rękami stworzył świat i to co go napełnia. I o ile "pierworodny wszystkiego stworzenia" nie precyzuje określenia stowrzony, czy zrodzony to jednak nadaje Jezusowi początek istnienia.
Czyżby?
Czy nie upaszczasz za bardzo?
Na początek może nieco infantylne pytanie
Biblia zaczyna się od opisu stworzenia.
O kim mowa gdy czytam "i rzekł Bóg", "i uczynił Bóg", "i nazwał Bóg" -o Ojcu który stwarza czy o Jezusie?
Teraz Psalm 104.
O kim mówi psalmista że "ugruntował ziemię" itd - o Ojcu czy Synu ?
A dalej mamy np. Job 38,1-11.
Kto zakłał grunty ziemi według tego fragmentu?
Cytuj:
Oto żródło takich wniosków:
Problem "stworzeno-zrodzono" nie jest taki łatwy do jednoznacznego określenia. Oto bowiem:
Niebo i ziemia zostały zrodzone podczas stwarzania
1 Moj. 2:4
4. Teć są zrodzenia niebios, i ziemi, gdy były stworzone, dnia, którego uczynił Pan Bóg ziemię i niebo.
(BG)Bóg stwórca jest Ojcem dla Swego stworzenia. Ojcem , który spłodził swoje stworzenie:
No nie całkiem tak.
Wnioski wyciagasz na podstawie słów uzytych w tłumaczeniu.
W innych tłumaczeniach znajdziesz "To jest historia nieba i ziemi, gdy były stwarzane, w dniu gdy uczynił Bóg niebo i ziemię".
Niebo i ziemie zostały stworzone i zadne znane mi tłumaczenie tego nie neguje. Bóg nie rodził ziemi czy nieba
Niepotrzebnie kładziesz nacisk na słowo "zrodzenie" z Gdańskiej.
Może być ono i jest rozumiene jako początek, narodziny, historiia, punkt poczatkowy.
Ziemie została stworzona, człowiek został stworzony przez Boga.
W przypadku Jezusa gdy mowa o tym że nie jest stworzony ale zrodzony lub spłodzony chodzi o coś innego.
Znasz historie o Golemie jak sadzę. On został stworzony przez człowieka.
Miał kształt człowieka ale nie był nim. By być człowiekiem musiałby być spłodzony i urodzony przez człowieka.
Stworzony Jezus to taki Golem, niby bóg a nie bóg.
Cytuj:
Obj. 3:14,22
14. A Aniołowi zboru Laodyceńskiego napisz: To mówi Amen, świadek on wierny i prawdziwy, początek stworzenia Bożego:
Czy zauważasz że "świadek wierny i prawdziwy, początek stworzenia Bożego" jednocześnie jest tym o którym czytamy w
Obj 1,8 "Jam jest alfa i Omega, początek i koniec, mówi Pan, który jest, i który był i który przyjść ma, on wszechmogący"
Jakby tego mało w Obj 22,13 mówi o sobie "poczatek i koniec, pierwszy i ostatni"
a przeciez w Izajaszu 41,4 czytam "Któż to sprawił i uczynił? któż wzywa rodzaje od poczatku? Ja Pan, pierwszy i ostatni, Ja sam".
Iz 44,6 "Tak mówi Pan król Izraelski, i odkupiciel jego, Pan zastepów oprócz mnie nie masz Boga"
....bo jak sam mówi o sobie "Jam jest pierwszy , Jam i ostatni" Iz 48,12
...
Cytuj:
" Ktoś patrząc i obcując z Jezusem, może zobaczyć i posmakować obcowania z samym Bogiem, z którym społeczność została raz lecz nie na zawsze utracona. Ale Jezus nie jest Ojcem, nie jest tym, który Jezt Bogiem Abrahama Izaaka i Jakuba, nie jest tym Bogiem do jakiego modlił się sam Jezus. Nie jest w końcu tym Bogiem o którym Jezus powie, "wstępuję do Boga mego i do Boga waszego" [Jan 20:17]
A podobno to trynitarianie maja kilku bogów...
Hm... masz Boga, mniejszego boga , boga innego kiedyś a innego dziś, boga innego jutro pewnie też...
Dużo tych bogów Hepta
Chyba że to jednak jeden bóg tyle że dość zmienny
Jezus nie jest czy jest według ciebie Bogiem o którym mowa w podanych przeze mnie cytatach z Iz 41,4; 44,6; 48;12 i Obj 1,8 i 22,13
Cytuj:
9. A iżbym objaśnił wszystkim, jaka by była społeczność onej tajemnicy zakrytej od wieków w [b]Bogu, który wszystko stworzył przez Jezusa Chrystusa;
(BG)
..i nadal zakryta to tajemnieca gdy się chce sprawę uprościć, usystematyzować i przyciąć do możliwości pojmowania przez umysł ludzki.