Szukający Sceptyk napisał(a):
Witcie robisz problem z niczego i chyba wynika to z niedoczytania tego co napisałem albo nieprzemyślenia tego co chcę przekazać.
Widzisz, podobnie jest z Pismem Świętym. Nie potrafię na podstawie kilku Twoich słów odczytać, co miałeś na myśli. Musisz to bardziej wyjaśnić. I tak też jest z Bogiem. Jeżeli On nie wyjaśni osobiście (czyt. przez swego Ducha), to nigdy nie zrozumie się treści Biblii. Ja nie potrafię czytać w myślach innych ludzi.
Cytuj:
"Bóg jest Duchem"
Fajny tekst. Trynitarianie odczytują z niego, iż Duch Święty jest Osobą Bożą. Monarchianie, że Duchem Świętym jest osoba Boga Ojca. Antytrynitarianie jeszcze inaczej to odczytują. I gdzie Ty tu widzisz naukę wprost wyłożoną?
Cytuj:
"Bóg jest miłością"
Na podstawie powyższego zdania można wysnuć wniosek, że Bóg nie jest rzeczywistą osobą, co też niektórzy tak czynią.
Cytuj:
Bóg chce aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy.
Na pewno tak jest? Zobacz Rzymian 8:30:
"Których [Bóg]
przeznaczył, tych i powołał, a których powołał, tych i usprawiedliwił, a których usprawiedliwił, tych i uwielbił."
Jak pogodzić te dwie sprzeczności? W końcu czego Bóg pragnie, zbawienia wszystkich ludzi, czy też zbawienia przeznaczonych i powołanych?
Cytuj:
Kto uwierzy i da się ochrzcić będzie zbawiony.
Tekst niepełny. Sama wiara i chrzest nie zapewnią zbawienia. Potrzeba też uczynków, bowiem wiara bez uczynków jest martwa, oraz wyznania ustami, że Jezus jest Panem (Rzymian 10:9; Jakuba 2:26). I do zbawienia wierzącym potrzeba jeszcze, aby w nich zamieszkiwał Duch Boży i Chrystusowy (Rzymian 8:9-11).
Mam nadzieję, że Twój nick mówi sam za siebie. Mianowicie to, iż naprawdę szukasz, a nie, że czekasz tylko z założonymi rękoma, aby wszystko podawano gotowe na tacy.
"Szukajcie, a znajdziecie."