www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pt cze 20, 2025 12:41 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 635 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 43  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 13, 2006 3:44 pm 

Sceptyku
Ja nie protestant, ani badacz. Nie znam tych klimatów. Jestem z sekty Nazarejczyków, czyli tzw. chrześcijaninem biblijnym. :wink: :D
To tak gwoli wyjaśnienia.
Pismo Święte ma to do siebie, że zawiera mało nauk, które można "podać na tacy" wprost. Trzeba często poskładać te rozsypane puzzle po wszystkich stronicach Biblii. W końcu to jest Słowo Boże, i żeby zrozumieć o co chodzi Bogu Ojcu, trzeba posiadać jego Ducha, który wprowadza we wszelką prawdę i poznanie. 8)
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 13, 2006 4:17 pm 

mhm

Ostatnio edytowano Pt maja 31, 2013 11:07 am przez Szukający Sceptyk, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 13, 2006 4:24 pm 

Sceptyku
Pokaż mi jakąkolwiek naukę biblijną, którą można odczytać w jednym konkretnym miejscu. Ja się z takową jeszcze nie spotkałem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 13, 2006 4:51 pm 

Sceptyku,

Cytuj:
Zdumienie polega na tym że z jednej strony owa teologia "bada" Pisma dokładnie i bez uprzedzeń nawołując do opierania się tylko na Piśmie co przykładowo widać w dyskusji o naturze Boga ale nie przeszkadza im to zupełnie w snuciu fantastycznych wniosków na temat niebiańskiej świątyni, gigantów, tysiącletniego okresu itp.

Pierwsze słyszę, że badacze wierzą w niebiańską świątynię. Raczej stwierdzamy, że ta świątynia, która była na ziemi, stanowi obraz i symbol rzeczywistości duchowych (miejsce najświętsze to niebo, ofiara zastosowana najpierw za kapłanów a potem za całego Izraela to ofiara Jezusa zastosowana najpierw za Kościół a potem za świat itd. itp). Ale nie twierdzimy, że gdzieś tam w niebie istnieje realna świątynia. Nauka o gigantach jest wywodzona z pewnych tekstów biblijnych, które same w sobie są dowodem na to, że jakieś olbrzymy przed potopem żyły. Dodatkowo jest to nauka, która znana była wśród przedchrześcijańskiej społeczności żydowskiej i opisywana była m.in. w pseudoepigrafach. Żydzi rozumieli pierwsze wersety 6 rozdziału Genesis podobnie do nas. A jeśli chodzi o Tysiąclecie, to już zupełnie nie wiem o co Ci chodzi. Pismo naucza o Tysiącleciu więc nie wiem w czym problem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 13, 2006 4:53 pm 

Witcie robisz problem z niczego i chyba wynika to z niedoczytania tego co napisałem albo nieprzemyślenia tego co chcę przekazać.

Oczywiście że doktryny buduje się na wielu paralelnych tekstach.
Niemniej zadośćczyniąc Twojej prośbie podaję przykłady jednowersetowych nauk wprost:

"Bóg jest Duchem"

"Bóg jest miłością"

Bóg chce aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy.

Kto uwierzy i da się ochrzcić będzie zbawiony.

Truizm Ci wyszedł co nie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 13, 2006 5:29 pm 

Szukający Sceptyk napisał(a):
Witcie robisz problem z niczego i chyba wynika to z niedoczytania tego co napisałem albo nieprzemyślenia tego co chcę przekazać.

Widzisz, podobnie jest z Pismem Świętym. Nie potrafię na podstawie kilku Twoich słów odczytać, co miałeś na myśli. Musisz to bardziej wyjaśnić. I tak też jest z Bogiem. Jeżeli On nie wyjaśni osobiście (czyt. przez swego Ducha), to nigdy nie zrozumie się treści Biblii. Ja nie potrafię czytać w myślach innych ludzi.

Cytuj:
"Bóg jest Duchem"

Fajny tekst. Trynitarianie odczytują z niego, iż Duch Święty jest Osobą Bożą. Monarchianie, że Duchem Świętym jest osoba Boga Ojca. Antytrynitarianie jeszcze inaczej to odczytują. I gdzie Ty tu widzisz naukę wprost wyłożoną?

Cytuj:
"Bóg jest miłością"

Na podstawie powyższego zdania można wysnuć wniosek, że Bóg nie jest rzeczywistą osobą, co też niektórzy tak czynią.

Cytuj:
Bóg chce aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy.

Na pewno tak jest? Zobacz Rzymian 8:30:
"Których [Bóg] przeznaczył, tych i powołał, a których powołał, tych i usprawiedliwił, a których usprawiedliwił, tych i uwielbił."
Jak pogodzić te dwie sprzeczności? W końcu czego Bóg pragnie, zbawienia wszystkich ludzi, czy też zbawienia przeznaczonych i powołanych?

Cytuj:
Kto uwierzy i da się ochrzcić będzie zbawiony.

Tekst niepełny. Sama wiara i chrzest nie zapewnią zbawienia. Potrzeba też uczynków, bowiem wiara bez uczynków jest martwa, oraz wyznania ustami, że Jezus jest Panem (Rzymian 10:9; Jakuba 2:26). I do zbawienia wierzącym potrzeba jeszcze, aby w nich zamieszkiwał Duch Boży i Chrystusowy (Rzymian 8:9-11).
Mam nadzieję, że Twój nick mówi sam za siebie. Mianowicie to, iż naprawdę szukasz, a nie, że czekasz tylko z założonymi rękoma, aby wszystko podawano gotowe na tacy.
"Szukajcie, a znajdziecie."

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 13, 2006 6:59 pm 

mhm

Ostatnio edytowano Śr sie 28, 2013 8:54 am przez Szukający Sceptyk, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 13, 2006 7:14 pm 

arielxv napisał(a):
Pierwsze słyszę, że badacze wierzą w niebiańską świątynię. Raczej stwierdzamy, że ta świątynia, która była na ziemi, stanowi obraz i symbol rzeczywistości duchowych (miejsce najświętsze to niebo, ofiara zastosowana najpierw za kapłanów a potem za całego Izraela to ofiara Jezusa zastosowana najpierw za Kościół a potem za świat itd. itp). Ale nie twierdzimy, że gdzieś tam w niebie istnieje realna świątynia. Nauka o gigantach jest wywodzona z pewnych tekstów biblijnych, które same w sobie są dowodem na to, że jakieś olbrzymy przed potopem żyły. Dodatkowo jest to nauka, która znana była wśród przedchrześcijańskiej społeczności żydowskiej i opisywana była m.in. w pseudoepigrafach. Żydzi rozumieli pierwsze wersety 6 rozdziału Genesis podobnie do nas. A jeśli chodzi o Tysiąclecie, to już zupełnie nie wiem o co Ci chodzi. Pismo naucza o Tysiącleciu więc nie wiem w czym problem.

Ja nie jestem dobry w klasyfikacji chrześcijańskich wierzeń czy protestanckich odłamów. Tak sobie szufladkuję.
Jeśli Cię to uraziło to przepraszam.

W niebiańską świątynię wierzą chyba Adwentyści.
Gdzieś na stronach epifanistów (?) znalazłem też wiarę że w 1844 Jezus wstąpił dopiero do niebiańskiej świątyni.
Podobne rewelacje snują ŚJ że niby Jezus w 1914 przyszedł na ziemię.
Wszystkie powyższe spekulacje zawsze wrzucam do jednego worka z nazwą "teologiczne fantasy".

Co do gigantów to każdy się przecież zgadza że istnieli.
Ale to że ich ciała składały się z dwóch natur albo że to im zwiastował Jezus zupełnie nie da się wyczytać z Biblii.

Nie wiem co głoszą pseudoepigrafy ale z oczywistych powodów nie są one natchnione ani nie stanowią źródła doktryn. Na podobnej zasadzie do budowania teologii nie słuszy nienatchnione Didache albo Pasterz Hermasa. Chociaż zapewne część grup chrześcijańskich wierzyła w ten sposób.
Była na UlicyProstej dyskusja o kanonie , bardzo ciekawa, w wątku Nieomylność Pisma , polecam choćby dlatego że Smok przeszedł samego siebie i w moim odczuciu jego argumentacja zdeklasowała rywali. :wink:

Ostatnia sprawa. Tysiącletnie Królestwo jest oczywiści nauką biblijną ale niektórzy "czarownicy" Biblii próbują wcisnąć tam takie pomysły jak drugie życie i szansa dla ludzi albo sąd trwający przez cały czas Królestwa.

Tak więc o to mniej więcej mi chodzi Arielu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 13, 2006 8:04 pm 

Sceptyku
Mój pogląd w temacie gigantów jest jedynym logicznym wyjaśnieniem sprawy. Innego wyjaśnienia nie znam i wątpię, aby ono istniało. Natomiast z tym wersetem, że Bóg jest Duchem, to są dwie wersje tego tłumaczenia. Pierwsza wersja, to ta co ja napisałem, druga wersja, to co Ty napisałeś. Żeby chociaż trynitarianie jeszcze byli uczciwi i uznali, że Pan Jezus jest Duchem. I dlatego nie mówią do końca prawdy. Bo jak powiada List do Herezjan 8:70: "Kto kłamie w detalu, i w hurcie kłamać będzie!". :wink: :D
Widać, że ta cała trynitarna teologia jest szyta grubymi nićmi. Ale to już nie ten temat.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 13, 2006 8:53 pm 

Sceptyku,

Cytuj:
Ja nie jestem dobry w klasyfikacji chrześcijańskich wierzeń czy protestanckich odłamów. Tak sobie szufladkuję.
Jeśli Cię to uraziło to przepraszam.

Nie masz za co przepraszać, ja się łatwo nie obrażam :). Raczej mnie to zdziwiło, na pewno nie obraziło.

Cytuj:
W niebiańską świątynię wierzą chyba Adwentyści.

Słusznie.

Cytuj:
Gdzieś na stronach epifanistów (?) znalazłem też wiarę że w 1844 Jezus wstąpił dopiero do niebiańskiej świątyni.

Mhm, chyba nie. To chyba też adwentyści (według nich w tym roku Jezus przeszedł z Miejsca Świętego do Najświętszego i rozpoczął się Sąd Sledczy).

Cytuj:
Podobne rewelacje snują ŚJ że niby Jezus w 1914 przyszedł na ziemię.
Wszystkie powyższe spekulacje zawsze wrzucam do jednego worka z nazwą "teologiczne fantasy".

Rozumiem.

Cytuj:
Ale to że ich ciała składały się z dwóch natur albo że to im zwiastował Jezus zupełnie nie da się wyczytać z Biblii.

Kwestia interpretacji tekstów. Sądziłem, że kwestionujesz samo istnienie gigantów.

Cytuj:
Nie wiem co głoszą pseudoepigrafy ale z oczywistych powodów nie są one natchnione ani nie stanowią źródła doktryn. Na podobnej zasadzie do budowania teologii nie słuszy nienatchnione Didache albo Pasterz Hermasa. Chociaż zapewne część grup chrześcijańskich wierzyła w ten sposób.

Nie no, jasne. Co do tego pełna zgoda. Wskazywałem jedynie na to, że takie wierzenia były mocno osadzone w kulturze żydowskiej tamtego czasu, a co za tym idzie, rośnie prawdopodobieństwo tego, że taką interpretację miał na myśli Piotr, gdy napisał o zwiastowaniu ewangelii duchom nieposłusznym w czasach Noego.

Cytuj:
Była na UlicyProstej dyskusja o kanonie , bardzo ciekawa, w wątku Nieomylność Pisma , polecam choćby dlatego że Smok przeszedł samego siebie i w moim odczuciu jego argumentacja zdeklasowała rywali. Wink

Zajrzę jak znajdę nieco czasu.

Cytuj:
Ostatnia sprawa. Tysiącletnie Królestwo jest oczywiści nauką biblijną ale niektórzy "czarownicy" Biblii próbują wcisnąć tam takie pomysły jak drugie życie i szansa dla ludzi albo sąd trwający przez cały czas Królestwa.

He, he. To coś o mnie :).

Cytuj:
Tak więc o to mniej więcej mi chodzi Arielu.

Jasne. Teraz rozumiem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 13, 2006 9:04 pm 

Ja się nie zgadzam :lol: 8)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 13, 2006 11:04 pm 

Arielxv napisał(a):
Wskazywałem jedynie na to, że takie wierzenia były mocno osadzone w kulturze żydowskiej tamtego czasu, a co za tym idzie, rośnie prawdopodobieństwo tego, że taką interpretację miał na myśli Piotr, gdy napisał o zwiastowaniu ewangelii duchom nieposłusznym w czasach Noego.

Właściwie nie napisałeś tego wprost i przeoczyłem takie rozważanie.
A faktycznie jest to niezły argument jak dla mnie.
Do tej pory słyszałem tylko jakieś zapewnienia o jedynie logicznej interpretacji :P :wink:

Nie chce mi się przemyślać wszystkiego ponownie więc chwilowo zostanę przy dotychczasowej koncepcji , bo jest spójna.

Obawiam się jednak że argument nie trafi do osób które uważają że Pismo interpretuje się samo.
Cytuj:
Cytuj:
Ostatnia sprawa. Tysiącletnie Królestwo jest oczywiście nauką biblijną ale niektórzy "czarownicy" Biblii próbują wcisnąć tam takie pomysły jak drugie życie i szansa dla ludzi albo sąd trwający przez cały czas Królestwa.

He, he. To coś o mnie :)

Znowu niezamierzone. :)
Nie wiem zresztą czy masz na myśli drugą szansę czy 1000 letni sąd.
Wydaje mi się jednak że sprawa wymagałaby dłuższej dyskusji bo mam wrażenie że swoje przekonania opierasz na czymś więcej niż myślenie życzeniowe (jakie niektórzy prezentowali do tej pory).
Chociaż nie ze wszystkim mozemy się zgadzać.
Bo i nie musimy.

Ze sceptycznym pozdrowieniem SzS

P.S. Hubertoku wybacz że zapomniałem o Tobie twardy katoliku 8)
Czy przeczytałeś już tekst jaki dedykowałem Ci w wątku nauka a wiara? :P

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 14, 2006 12:06 am 

Cytuj:
Właściwie nie napisałeś tego wprost i przeoczyłem takie rozważanie.[...]
Obawiam się jednak że argument nie trafi do osób które uważają że Pismo interpretuje się samo.

Czasami nie da się wydedukować wszystkiego i wówczas nasze rozumowanie nie jest konkluzywne. Tu widzę miejsce na wolność interpretacji.

Cytuj:
Znowu niezamierzone. Smile
Nie wiem zresztą czy masz na myśli drugą szansę czy 1000 letni sąd.
Wydaje mi się jednak że sprawa wymagałaby dłuższej dyskusji bo mam wrażenie że swoje przekonania opierasz na czymś więcej niż myślenie życzeniowe (jakie niektórzy prezentowali do tej pory).

Trudno mi oceniać własne rozumowanie, natomiast na pewno jest to temat na dyskusję długą i choćby dlatego ja się na to na razie nie piszę :) .

Cytuj:
Chociaż nie ze wszystkim mozemy się zgadzać.
Bo i nie musimy.

Zawsze uważałem za podejrzane te osoby, które we wszystkim się z sobą zgadzały :).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 14, 2006 7:38 am 
P.S. Hubertoku wybacz że zapomniałem o Tobie twardy katoliku 8)
Czy przeczytałeś już tekst jaki dedykowałem Ci w wątku nauka a wiara? :P

Zaraz luknę bo nie było czasu - socjobiologia jest mi dobrze znana nawet popełniam coś o Wilsonie w mojej pracy. Kto wie, może w odpowiedzi bedę mógł nawet zacytowac fragment pracy :wink:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 21, 2006 12:28 pm 

Wit napisał: "Jak już wczesniej wspomniałem, olbrzymi mieli dwie natury: boską (duchową) i ludzką (cielesną). Inaczej mówiąc, posiadali dwa ciała: ciało zmysłowe (ziemskie), i ciało duchowe (niebiańskie). Bowiem o takich ciałach naucza Słowo Boże (1 Koryntian 15:44,48 ). W czasie potopu ciała zmysłowe olbrzymów zostały zniszczone, jednakże giganci egzystowali dalej w ciałach duchowych"

Czyszbyś czytał Henocha ?

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 635 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 43  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1