www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pt lip 04, 2025 11:08 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 526 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 36  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 16, 2006 11:46 am 
poszukiwacz prawdy napisał(a):
A tak wogóle to nie widzę na tym forum trynitarzy .Tylko Ojciec i Syn . Liczyc do trzech nie umiecie :shock: :P :mrgreen:

Bo na razie walczymy o pierwszy szaniec - Jezus Bóg RÓWNY OJCU.
Potem mozemy pomówić o Duchu...

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 16, 2006 11:49 am 
Cytuj:
Nawet Historia coś w temacie dorzuciła. Nie wiem czy wiesz (może pamiętasz z lekcji ) o czymś takim jak ZGODA SANDOMIERSKA z 1570 roku. W I Rzeczpospolitej szlachta o wyznaniu PROTESTANCKIM )Luteranie i Kalwiniści) podpisali porozumienie w celu "w celu skutecznej obrony przed kontrreformacją i przeciwstawienia się braciom polskim."

Cytuj:
juz nie antytrynitarze.... co zrozumiałe zresztą bo to nie są chrześcijanie

Pewnie nie chcieli się dołożyc do winiawki i browca :lol: :lol: :lol:
Duch sarmacki i my ustaliliśmy :twisted:
Kto nie pije ten kabluje . :twisted:

WTedy pito raczej miód brachu a nie wino i browiec :P
Nie wiem co chciałeś wnieść swym komentarzem bo mało konkretny jest :shock:
Zaprzeczasz historycznyma Faktom, chcesz je wysmiać?
Nie mam pojecia...

Specjalnie dla Itur :wink:
Jak myslisz unitarianom blizej w zakresie nauki o Jezusie do Protestantów czy Świadków Jehowy?

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 16, 2006 11:51 am 

Sceptyku,

szybciutko bo mam tylką małą przerwę w pracy i wpadłem na chwilkę do domu (fajnie być handlowcem :D ).

Cytuj:
albo do dzisiaj nie można się doczekać odpowiedzi na takie pytanie jak:
SzS napisał:
Ja tylko dodam że wg słów Jezusa "I pójdą ci na mękę wieczną, sprawiedliwi zaś do życia wiecznego. " uczciwość czytelnika każe zauważyć że słowo wieczność użyte jest zarówno do życia jak i męki (męki a nie np. śmierci) więc czemu mielibyśmy traktować je odmiennie?

Tam nie ma słowa "męka" lecz "kara". W grece to jest mniej więcej tak: "pójdą jedni w życie wieczne a inni w wieczną karę". Z naszej perspektywy wieczne zniszczenie jest karą wieczną, ponieważ jej skutki trwają wiecznie.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 16, 2006 11:52 am 

hubertok napisał(a):
A tak wogóle to nie widzę na tym forum trynitarzy .Tylko Ojciec i Syn . Liczyc do trzech nie umiecie :shock: :P :mrgreen:

Bo na razie walczymy o pierwszy szaniec - Jezus Bóg RÓWNY OJCU.
Potem mozemy pomówić o Duchu...

Z Synem nie dajecie sobie rady to na Duchu zęby połamiecie :lol: :lol:

Cytuj:
Jak widzisz był to edykt dotyczacy CHRZEŚCIJAN. Pisałem też, że nie brali udziału w edycji traktatu Bracia Polscy... ciekawe dlaczego
(Pytanie ironiczne, bo i byc może chcieli - problem w tym, ze nikt nie chciał z nimi gadać )

Wiadomo dlaczego . :!: :!: :P

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 16, 2006 11:55 am 

Ups, omcknęło mi się. To wprawdzie wynika z kontekstu ale musz eto napisac czarno na biały. ADONAI jak najbardziej odnosi się do Boga wszechmogącego ale ADONI nigdy nie odnosi się do Boga W psalmie 110 jest Adoni nie Adonai. Mała literka ale wielka różnica. Przepraszam za zamieszanie.

Ostatnio edytowano Cz lut 16, 2006 11:55 am przez hepta, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 16, 2006 11:55 am 
hubertok napisał(a):
Jak widzisz był to edykt dotyczacy CHRZEŚCIJAN. Pisałem też, że nie brali udziału w edycji traktatu Bracia Polscy... ciekawe dlaczego
(Pytanie ironiczne, bo i byc może chcieli - problem w tym, ze nikt nie chciał z nimi gadać )

Wiadomo dlaczego . :!: :!: :P

Oczywiście, ze wiadomo - Nie mogli Znieść PRAWDY którą oczywiście posiadali Arianie :P Wiadomo Prawda w oczy kole a tak woleli tkwić w błedzie i zatwardzić serca :P
A przecież unitarianie nieśli im światło oświecenia i kaganek oswiaty :P

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 16, 2006 11:57 am 

Cytuj:
WTedy pito raczej miód brachu a nie wino i browiec
Nie wiem co chciałeś wnieść swym komentarzem bo mało konkretny jest

Za to bardzo trafny .

Cytuj:
Zaprzeczasz historycznyma Faktom, chcesz je wysmiać?
Nie mam pojecia...

Tylko twojej interpretacji tychże. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 16, 2006 12:00 pm 
arielxv napisał(a):
Sceptyku,

szybciutko bo mam tylką małą przerwę w pracy i wpadłem na chwilkę do domu (fajnie być handlowcem :D ).

eeee tam, lepiej byc urzednikiem państwowym aby pisać w necie nie trzeba wcale wracać do domu :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 16, 2006 12:01 pm 
Cytuj:
WTedy pito raczej miód brachu a nie wino i browiec
Nie wiem co chciałeś wnieść swym komentarzem bo mało konkretny jest

Za to bardzo trafny .

De gustibus non disputantum.... ale mimo wszystko gratuluje dobrego samopoczucia...

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 16, 2006 12:06 pm 

Bileam miał ten sam problem Hubertoku. Miał przeklinać a błogosławił. Wyglądam tylko kiedy przemówi osioł?

Tytuł: Re: Zbiorczo
PostNapisane: Cz lut 16, 2006 12:09 pm 

hubertok napisał(a):
To ze coś jest najmocniejsze w zestawie jakiś argumentów wcale nie znaczy, ze jest mocne samo w sobie :wink:
Wśród slepców jednooki jest królem :lol:
Nie chce mi się polemizować z tym zarzutem, obszerne omówienie tego zarzutu każdy może sobie przeczytać tutaj:
http://www.apologetyka.katolik.pl/index ... &Itemid=59

No Panie Hubertoku teraz to mnie podłamałeś. Czy myślisz że ja nie czytałem tego typu artykułów?
Jeśli nazwałem argument mocnym nie znaczy to że jest dla mnie niepodważalny.
Obalić można wszystko, swoją drogą jak się uprzeć to można udowodnić prawdziwość teologii katolickiej :lol: :wink:

Hubertok napisał(a):
Odpowiadając i cytując przeczytałem "niechcacy" twój tekst o tym czy podany cytat jest autentycznie prawdziwy.
TAK bo on dotyczył ZGODY SANDOMIERSKIEJ a nie konfederacji Warszawskiej. Zgoda sandomierska była porpzumieniem PROTESTANTÓW przeciw katolikom i antytrynitarzom
Natomiast Konfederacja Warszawska dotyczyła tolerancji religijnej POMIĘDZY CHRZEŚCIJANAMI

Kurcze to że Historię miałem 5 lat temu nie znaczy że nie odróżniam Zgody Sandomierskiej od Konfederacji Warszawskiej :?
Pytałem o autentyczność cytatu bo pamiętam że u nas wspomniany synod był omówiony przez nauczyciela jako zgoda między protestantami ale bez dodania że nie dotyczyło to socynian , bo że było skierowane przeciwko Rzymskiemu wyznaniu to zrozumiałe.
Zresztą znalazłem w necie rzetelną ciekawostkę w temacie:
http://www.luteranie.pl/www/biblioteka/ ... mallek.htm

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 16, 2006 12:22 pm 
Sceptyku

No własnie jest tam u luteran taki oto opis zgody sandomierskiej:

"Następnie ewangelicy polscy obiecali sobie obronę tego przymierza zawartego w trosce o "czystą wiarę" przeciwko atakom ze strony wyznawców "kościoła rzymskiego, jak i sekciarzy". Miano tu na myśli przede wszystkim socynian, a wiec antytrynitarzy czyli arian, z którymi protestanci odżegnywali się od jakiejkolwiek współpracy."

Tak więc nie nie pomieszałem.( Czytaj droga Itur, czytaj :wink: )

Czemu się oburzasz :roll: Moja odpowiedź nie była do Ciebie. Znam Twoje zaangazowanie w dyskusję i obiektywizm i ze kibicujesz obu stronom. :lol: Tak więc link bardziej dedykowałem innym forumowiczom tym uni- bo to był ich argument a nie Twój :wink: (no i oczywiście dedykowałem Itur :wink: )

Ja wiem, ze odrózniasz bo i szkołe skończyłeś i mądrze gadasz, to raczej ja nie zrozumiałem o co pytałeś :!: :oops: Myślałem, ze masz wątpliwości co do AUTENTYCZNOŚCI cytatu ale przy okazji nie miałem pewności czy nie kwestionujesz przy okazji mojego umieszczenia go w zgodzie i chcialem to wyjasnić od razu bez mnozenie wątków

Zdrówko

ps. a co do teologii katolickiej - wcale nie trzeba jej bronić bo się broni sama :wink: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 16, 2006 12:24 pm 

SzS:
Cytuj:
Także jak patrzę na uśmiechniętą buźkę emotki użytej przez Ciebie Poszukiwaczu to sobie myślę że cwany lis z Ciebie
ups .. jednego lisa już mamy

Tobie też niczego nie brakuje :wink: :D

Pozdro :D

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 16, 2006 12:26 pm 

hubertok:
Cytuj:
Nie mogli Znieść PRAWDY którą oczywiście posiadali Arianie Wiadomo Prawda w oczy kole a tak woleli tkwić w błedzie i zatwardzić serca

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :lol: :lol: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 16, 2006 12:34 pm 

Na razie to wiekszość się łomocze argumentami jak młotkiem po głowach i zamiast wniosków jest tylko wstrząs mózgu .
:roll:

I o co :?:

Myślicie ,że jak czyjeś jest na wierzch to jesteście bliżej Boga :?:

Ten brat a ten to heretyk. Z tym to pod rączkę a temu kopa . :evil:

Nie ma co zbawienie właśnie w tym się zawiera . :? Gratulacje ,TO JEST PEŁNIA DUCHA :shock: :twisted:

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 526 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 36  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1