www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Śr cze 18, 2025 3:02 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 493 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 33  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: N kwi 09, 2006 10:41 pm 

sylka napisał(a):
Natomiast mnie osobiscie smieszy to jak chrzescijanie robią z tego nowy zakon. Jest to karkołomny dziwoląg ( przykladem jest itur, ktora raz chustke zaklada, raz nie i nie wie w sumie po co to ...)

A tutaj robi ktos z tego zakon? A moja wypowiedz jeszcze raz przeczytaj dokladnie, po literkach, potem pomysl chwile i... dopiero cos napisz. I prosze mi tu nie dziwolagowac.
A mnie np. smieszy jak chrzescijanki robia z siebie muzulmanki :shock: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 10, 2006 12:03 am 

sylka napisał(a):
Oczywiscei, ze to był zwyczaj KULTUROWY, i w tamtejszej kulturze był doskonale rozumiany.

Widzę, że brak argumentów nadrabiasz wyjątkową walecznością i zaangażowaniem... :D

Oto świadectwa historyczne potwierdzające aktualność nauczania o nakrywaniu głów od roku 100 do 1991 - czyli wszystkie epoki i kultury od wczesnego chrześcijaństwa aż do dzisiaj:

http://users.bigpond.net.au/joeflorence/hc.htm

Jeśli chcesz się na jakiś temat wypowiadać, to najpierw poczytaj wypowiedzi, do których się odnosisz, a potem napisz coś do rzeczy. Bo na razie uprawiasz wyłącznie zapowietrzoną propagandę bez pokrycia.

Cytuj:
Jesli już kobieta zakłada chustkę to powinna ją nosic od rana do wieczora, szczegolnie nie pokazywać się przed męskim wzrokiem ze swoimi wlosami.

Zamiast robić aluzje do Koranu, postaraj się spokojnie poczytać wątek, poczytaj fragmenty Pisma, o których mówimy, zrób kilka głębokich wdechów. Bo na razie wymyślasz jakieś niestworzone rzeczy i zupełnie nie wiem, po co.

Cytuj:
Tak samo nie powinna nosic bikini - a co za tym idzie kąpac sie w jeziorach i morzach w męskiej obecnosci.

Wiesz co? To już się robi powoli żenujące... Lataj sobie w bikini albo bez, z indiankami albo z muzułmankami, jedź sobie do Afganistanu, kąp się w jeziorach i morzach bez męskiej obecności - rób co chcesz, tylko przestań opowiadać takie koszały-opały, bo oczy od tego bolą! :roll:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 10, 2006 12:32 am 

Akurat zwyczaj zakrywania wszystkiego - od stóp do głów nie wiąże sie tylko z islamem.

Kobiety zakrywały się od zarania dziejów - a nie od czasów Mahometa.

Jeśli ktos chce na silę przywrócic wśród polskich chrzescijanek noszenie chust, to nie powienien ograniczac się tylko do tego. Pierwowzorem ubioru powinna być Rebeka czy Sara.
Kobieta powinna też życ tak jak nauczał Pawel- a więc wyjsc szybko za maz i rodzic dzieci- a wtedy będzie zbawiona o ile dzieci będą wierzące.
Z pewnością konczenie jakichkolwiek szkół, tym bardziej biblijnych nie nalezy do kobiety, ona powinna meża w domu o wszystko pytac.

Teraz piszę całkiem powaznie- jesli kobieta nakrywa głowę, to powinna to robić tak jak obowiązywało to za czasów ap. Pawła i wrócic do ówczesnej kultury. Bo nakrywanie głowy było związane wyłącznie z tamtejszą kultura.
Ta kultura utrzymywała sie przez wieki. Dopiero gdzies od 70 lat zaczeła w Europie zanikać.

W naszej kulturze kobiety głów nie zakrywają i uwazam , ze nie należy tego wprowadzac w kościołach. Tak samo jak nie nalezy wprowadzac zwyczaju ubierania sie w koszulki polo wsród indianek Amazonii- chrzescijanek.

Tak na marginesie- idealny ubiór chrześcijanki - to ubiór zakonnicy . :P

Pozdro.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 10, 2006 12:44 am 

Droga itur- a czy smieszyło cię też to, ze Paweł, Żyd, robił z siebie Greka?

Sam powiedział " Dla Greków jestem Grekiem, abym ich pozyskał "

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 10, 2006 9:25 am 

A czy to znaczy, ze ubieral sie jakos specjalnie po grecku??
A to ja nie wiedzialam, ze chcesz w Polsce pozyskiwac muzulman!? :shock: A moze kolo Wroclawia jest jakies skupisko tychze i Ci sie "kultura" udzielila? :lol:
Wiesz co sylka? Tobie sie po prostu islam na mozg za bardzo rzucil... :wink: To moze lepiej przebierz sie za te zakonnice i katolikow pozyskaj kilku... :idea:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 10, 2006 10:32 am 

Sylko, odpowiadam tylko dlatego, że Twoja agresywna propaganda polegająca na wypaczaniu moich słów oraz projekcja Twoich własnych fobii wbrew faktom mogłaby zwieść kogoś, komu się nie chce przeczytać całego wątku.

sylka napisał(a):
Akurat zwyczaj zakrywania wszystkiego - od stóp do głów nie wiąże sie tylko z islamem. Kobiety zakrywały się od zarania dziejów - a nie od czasów Mahometa.

Oczywiście. Najbardziej zakryta była Ewa. A jeśli chodzi o zakrywanie się od stóp do głów, to mężczyźni też się zakrywali. Sam Pan Jezus nosił nawet suknię [Jan 19:23]. Wiedziałaś o tym? :lol:

Cytuj:
Jeśli ktos chce na silę przywrócic wśród polskich chrzescijanek noszenie chust, to nie powienien ograniczac się tylko do tego. Pierwowzorem ubioru powinna być Rebeka czy Sara.

Nikt nie zamierza "przywracać noszenia chust". Przeczytaj wątek i zobacz u Pawła, kiedy mężatki pownny nakrywac głowy [I Kor. 11:5]. Nikt tutaj nie mówi o przymusie, tradycji, zakonie itd. - wręcz przeciwnie.

Cytuj:
Kobieta powinna też życ tak jak nauczał Pawel- a więc wyjsc szybko za maz i rodzic dzieci- a wtedy będzie zbawiona o ile dzieci będą wierzące. Z pewnością konczenie jakichkolwiek szkół, tym bardziej biblijnych nie nalezy do kobiety, ona powinna meża w domu o wszystko pytac.

Mam propozycję - jeśli czegoś nie rozumiesz (np. tego o rodzeniu dzieci i szkołach biblijnych), to nie wszczynaj publicznych dyskusji, tylko się zapytaj. Paweł miał rację, że lepiej zapytać męża w domu, niż uprawiać dyskusję na poziomie magla [I Kor. 14:34-35]. Już kiedyś ktoś zwrócił Ci tutaj uwagę, że nadmiernie się emocjonujesz tematem - zupełnie jakbyś sama miała jakieś problemy związane z uległością.

Cytuj:
Teraz piszę całkiem powaznie- jesli kobieta nakrywa głowę, to powinna to robić tak jak obowiązywało to za czasów ap. Pawła i wrócic do ówczesnej kultury. Bo nakrywanie głowy było związane wyłącznie z tamtejszą kultura.

Rozmowa z Tobą przypomina rozmowę z echem. Podałem Ci całą masę cytatów z ostatnich 2000 lat, potwierdzających aktualność Pawłowego nauczania w tej sprawie. Ale Ty upierasz się jak małe dziecko, zamiast spokojnie to wszystko przeczytać i zatanowić się.

Cytuj:
Ta kultura utrzymywała sie przez wieki. Dopiero gdzies od 70 lat zaczeła w Europie zanikać.

Jaka kultura utrzymywała się przez wieki? Hebrajska? Grecka? Rzymska? Średniowieczna? Renesansowa? Purytańska? Oświeceniowa? Wiktoriańska? Współczesna? Na przestrzeni tych wszystkich epok niewiasty nakrywały głowy - bardziej lub mniej świadome nauczania Pawłowego. Podałem Ci nauczania ludzi świadomych tego nauczania z prawie wszystkich epok (chyba tylko oprócz średniowiecza). Poczytaj sobie.

Biblijne nauczanie o porządku w małżeństwie nie ma nic wspólnego z wypaczeniem tego porządku przez świat, ani z modelem równouprawnienia narzuconym również przez świat. Niestety, współcześni chrześcijanie mają mózgi zmielone na miazgę przez telewizję i kolorowe czasopisma - nic dziwnego, że przyjmują, a nawet bronią światowych trendów, upodabniając się do świata coraz bardziej. Jak Kościół ma zdobywac świat, skoro to świat zdobywa Kościół? :?

Cytuj:
W naszej kulturze kobiety głów nie zakrywają i uwazam , ze nie należy tego wprowadzac w kościołach. Tak samo jak nie nalezy wprowadzac zwyczaju ubierania sie w koszulki polo wsród indianek Amazonii- chrzescijanek.

Powtarzam po raz n-ty i ostatni: ani Paweł, ani nikt z nas nie mówi o noszeniu nakryć głowy przez cały czas, bo nie o to chodzi. Pisałem już, o co chodzi, więc nie będę się powtarzał. Nikt niczego nie "wprowadza", bo to jest kwestia indywidualnego zrozumienia nauczania Pawłowego i indywidualnych decyzji związanych z konkretną rzeczywistością duchową w małżeństwie i Kościele. Jeśli nie chcesz tego zrozumieć, to przynajmniej nie próbuj mi wmawiać, że propaguję jakiś zakon i krzywdzę biedne, uciśnione siostry, każąc im chodzić w chustkach i habitach.

Prawidłowo interpretowane nauczanie biblijne nadaje kobiecie wyjątkowy status, bo w Chrystusie nie ma mężczyzny ani kobiety i wszyscy jesteśmy dziedzicami żywota. Równocześnie istnieje porządek funkcji według różnorodności mężczyzny i kobiety, stworzonych przez Boga. W tym porządku jest miejsce na przywództwo, ochronę, pomoc, ciepło i wzajemne uzupełnienie. Dobrze byłoby to wreszcie zrozumieć. Świat splugawił to wszystko i zniszczył, przeciwko czemu kobiety słusznie zaprotestowały. Tylko że świat, dając pozory wolności, podeptał wszystko, co Bóg kiedyś dał i co było dobre - efekty widzimy na co dzień. Bolesne jest to, że chrześcijanie zamiast wrócić do Bożych źródeł, usiłują wymyślać proch i łączyć cielesne trendy świata z duchowym objawieniem zawartym w Słowie.

Sylka napisał(a):
A czy smieszyło cię też to, ze Paweł, Żyd, robił z siebie Greka? Sam powiedział " Dla Greków jestem Grekiem, abym ich pozyskał"

:shock: :shock: :shock: Gdzie jest tak napisane :?:
Sylko, to jest najlepszy dowód na to, że jednak powinnaś się pytać męża w domu, zanim wyjedziesz z taką "teologią" na forum... :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 10, 2006 11:32 am 

Ehh, Smoku - porządek musi być - oczywiscie.

Wcale nie chce wszczynać dyskusji na ten temat, ale nie mogłam się powstrzymać , ażeby nie wtrącic swoich trzech groszy w tym temacie.

Po prostu ten temat bardzo lubie - co widać na załączonym obrazku ;)

Moze kiedyś pogadamy w realu, jak Bóg da i sie zrozumiemy ;)

Bo narazie ani w ząb nie zakumałeś o co mi chodzi.

Ale przed twoją obszerną wiedzą - " czapki z głów"

Pozdro.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 10, 2006 12:02 pm 

dołączam się do Smoka... nie zakumałem o co Ci chodzi...

Może za słabą szkołę kończyłem, nie wiem. Dawaj sylka męża przed monitor, chce mu zadać kilka pytań, jakby się dało.. :wink:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 10, 2006 12:40 pm 

itur napisał(a):
To moze lepiej przebierz sie za te zakonnice i katolikow pozyskaj kilku... :idea:

Swietny pomysł - ale chyba jednak , żeby pozyskac katolików nie trzeba przebierać się za zakonnice....

A tak w ogole- to do czego mam pozyskiwać katolików? :roll:

A tak poza tym- sprobuj w Afganistanie przejsć sie ulica sama , bez zadnego meskiego towarzysza, bez burki czy innego nakrycia ....
Jak bedziesz miała wszystkie zęby- to gratuluję :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 10, 2006 1:19 pm 

sylka napisał(a):

Przepraszam, ja wymiękam.. :shock:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 10, 2006 1:28 pm 

Robson, od wielu katolików to ja moge się uczyć jak kochać Jezusa .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 10, 2006 2:03 pm 

Sylka,ja nie pojmuję.Mamy nie uzywać samochodów aby było kulturowo.Dajcie spokój tym chustom.Kapelusze sa. :evil:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 10, 2006 3:54 pm 

sylka napisał(a):

Do islamu :!: :?

Cytuj:
A tak poza tym- sprobuj w Afganistanie przejsć sie ulica sama , bez zadnego meskiego towarzysza, bez burki czy innego nakrycia ....
Jak bedziesz miała wszystkie zęby- to gratuluję :)

Sprobuj po takich np. Kielcach przejsc sie pod Tekle albo na Czarnow noca, sama, bez meskiego towarzystwa albo jakiego psa Burka... :wink:
Jak bedziesz miala wszystkie zeby i portfel - gratuluje :)
Co Ty z tym Afganistanem? To juz nie hobby, to choroba... :lol: :shock:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 10, 2006 4:29 pm 

itur - ten Afganistan moze być ci kiedys bliższy, niż by ci się wydawało.

Bóg czasem nas zaskakuje - moze kiedyś rzuci nas tam razem :P

Uwazaj , bo z dziedzin w ktorych bywamy ignorantami Bóg czyni nas bardzo często ekspertami ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 10, 2006 4:31 pm 

kristina napisał(a):
Sylka,ja nie pojmuję.Mamy nie uzywać samochodów aby było kulturowo.Dajcie spokój tym chustom.Kapelusze sa. :evil:

kristina- strzał w dziesiątkę :!: Nie ma to jak Sombrero ;) :D

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 493 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 33  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1